BRALEC "OBUPAN IN ŽALOSTEN" ZARADI PRIZORA V FIESI: Povod je bil dogodek, ki je v bolnišnico spravil mlado Čehinjo (FOTO)

Piran

Na naše uredništvo se je v "obupu in žalosti, da bi raziskali, kaj stoji za tem dogodkom", obrnil bralec. Negativno presenečenj je bil namreč ob pogledu na travnik v Fiesi, na katerem so nekoč senco delala visoka drevesa, zdaj pa teh ni več.

Bralec se sprašuje, "kaj ni jasno upravljavcem, da odobrijo oz. posekajo stara, visoka drevesa". Namesto, da bi tudi v občini Piran v urbanih okoljih povečevali zelene površine s sajenjem novih dreves, "tukaj v mestnem parku, v zelenem srcu Pirana, desetkamo drevesa", je ogorčen naš sogovornik.

Domačin se je očitno poglobil v zelene strategije evropskih mest in kot primer navedel Dunaj, ki ima kataster dreves, v katerem so popisana vsa drevesa, ki imajo obseg debla večji od 30 centimetrov, nepooblaščene posege pa sankcionirajo.

"Sprašujem se, zakaj mi tako neodgovorno ravnamo z našo zeleno infrastrukturo? Konstantno zmanjšujemo zelene površine in širimo betonažo, mestne površine se tlakuje z asfaltom, mestne parke se oblači v plastiko ali spreminja v blatne pesjake, travnike in oljčnike (npr. v Strunjanu) spreminjamo v parkirišča ... Skratka, popolna degradacija zelenih površin, medtem ko konstantno večamo količino asfalta in betona. V trenutnih okoliščinah to res ni ne odgovorno, ne pametno, ne smiselno," je v svojem razmišljanju jasen bralec, ki se sprašuje še, kdo stoji za tem posegom v Fiesi in s kakšnim namenom.

Odgovore smo poiskali v javnem komunalnem podjetju Okolje Piran, ki upravlja z naravnim kopališčem v Fiesi. Opisali so nevaren dogodek, ki je botroval odločitvi o poseku.

Kriva je bila tramontana

Kot navajajo na Okolju, je v četrtek, 7. julija, med neurjem tramontana z drevesa v Fiesi odlomila vejo, ki je padla na 20-letno češko turistko, medtem ko sta se s sestro vračali s plaže. Mladenki je veja premera približno 40 centimetrov padla na zatilje in ramo, zaradi česar je izgubila zavest in omahnila na tla. Na kraju nesreče sta ji priskočili na pomoč mimoidoči ženski, ki sta si v bližnjem potapljaškem centru sposodili tudi defibrilator. Z oživljanjem so nato nadaljevali reševalci, ki so dekle z reševalnim vozilom odpeljali v izolsko bolnišnico. Med reševalno akcijo je eden od mimoidočih opozoril, da bi se z drevesa lahko zlomila še ena veja, kar se je kmalu zatem tudi zgodilo, so dogodek opisali v piranski komunali.

BONUS VIDEO: Kako nameravajo rešiti katastrofalno stanje z vodo v Slovenski Istri?

Upravitelj je zato odlomljene veje še isti dan razžagal in odstranil, v naslednjih dneh pa opravil podrobnejši ogled dreves in se odločil, da dve odstrani. "Razlog za odstranitev je bila strokovna presoja, da sta drevesi zaradi razkrojev v deblih nevarni za okolico, eno je predhodno poškodovala tudi strela," so pojasnili v Okolju Piran.

"Da je bilo zdravje dreves slabše, kot je bilo mogoče sklepati po njunem zunanjem izgledu, dokazuje tudi fotografija, nastala po tramontani, ki razkriva trohnobo v deblu," pravijo v Okolju.

Trohnobo si lahko pobliže ogledate spodaj v galeriji.

Okolje Piran: Odstranjeni drevesi bomo nadomestili jeseni

Upravitelj je omenil še, da sta obe odstranjeni drevesi invazivne vrste veliki pajesen, ki se nahaja na opazovalnem seznamu Gozdarskega inštituta Slovenije. "Zaradi zavedanja pomena zelenih površin in njihovega blagodejnega vpliva na kakovost bivanja, se v Okolju Piran sicer strogo držimo načela, da drevesa odstranjujemo le v intervencijah, če so hudo obolela ali predstavljajo nevarnost za pešce in druge udeležence v prometu," zagotavljajo.

Kot so še navedli, bodo predvidoma jeseni odstranjeni drevesi nadomestili z novimi – s katero vrsto, še ni določeno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  20 .07. 2022 ob  17: 50
Vsi ki ste mi dali minuse lahko enačim z direktorjem G.G.M. predvidevam da ste celo podporniki da so porušili drevesa! Ker čene bi razumeli kaj se želel napisat.
kokodek |  20 .07. 2022 ob  16: 21
12
vsa desvesa lako pregledajo vsako leto in vidijo, katera so zdrava, katera nevarna, istočasno lahko tudi sadijo nova...ni treba čakati, da se zgodi nesreča
Sola |  20 .07. 2022 ob  14: 59
@anton
Meni se zdi vasa obcina lepa, celo lepo se je razvila, ker je vedno veljala za “nazadnjasko”. Veliko ljudi zelo hvali Izolo in lahko potrdim, meni je vsec. Res pa da ne vem “ozadja”.
Zdej je pa piranska obcina in vsi njeni voditelji katastrofalna. 100 let za kacami. Nobenega razvoja, smeti je veliko po tleh, nobenega reda in neurejena okolica… (navezujem se na druge predele, ne samo na Piran).
anton |  20 .07. 2022 ob  14: 35
@Sola
... citiram: "najslabša primorska občina" ...
... z zagotovostjo lahko trdim, da je izola v še slabšem položaju, vi ste vsaj ispraznili tartinijev trg z vozili in ga nameniki druženju in raznim dogodkom ... v izoli je mandrač, "duša izole", center zgodovinskega mesta, primerljiv s tartinijevim trgom, namenjem parkirnim mestom ... in mi se igramo turizem ...
Sola |  20 .07. 2022 ob  13: 46
Kot vedno pravim, najslabsa primorska obcina…
JKDWingChun |  20 .07. 2022 ob  11: 47
Na Okolju so strenirani ze za vse pozdarije. Amm kdo je ze glavni na Okolju? Aja pa zupan je tudi od k...ca!
Janez Novak |  20 .07. 2022 ob  10: 59
26
Ma bi bilo fino, da Okolje Piran pokaže oceno strokovnjaka glede nevarnosti dreves, ker ti njihovi majstri niso najbolj vešči tega. So hoteli drevo pred našo hišo požagati, ko smo prosili, če lahko samo malo veje skrajšajo. To se ni dalo, ampak požagali bi ga pa takoj. Groza, kaj dela JP Okolje.