BRATJE, ZAPOJMO! Franja je simbol povezovanja, sodelovanja, solidarnosti in človečnosti (FOTO)

Slovenija

V Cerknem so danes pripravili dobrodelni koncert pevskih zborov z zbiranjem donatorskih sredstev za obnovo Partizanske bolnice Franja. Dogodka se je poleg drugih uglednih gostov in prijateljev Franje iz različnih koncev Slovenije kot slavnostna govornica udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Na koncertu z naslovom Bratje, zapojmo!, ki so ga organizirali Mestni muzej Idrija, Občina Cerkno in Zavod za turizem Cerkno, so znova opozorili na pomen ohranjanja Franje kot edinstvenega spomenika humanosti državnega in evropskega pomena.

Ob prihodu na prizorišče je Nataša Pirc Musar v spremstvu pribočnika polkovnika Mihe Rijavca in koračnici Društva godbenikov Cerkno pregledala ešalon zastavonoš in nosilcev bojnih zastav ter darovala svoj dobrodelni prispevek za obnovo Franje. Po slovenski himni sta zbrane nagovorila župan Občine Cerkno Gašper Uršič in Miha Kosmač, direktor Mestnega muzeja Idrija, ustanove, ki že od leta 1963 upravlja s Partizansko bolnico Franja.

Pirc Musar je v svojem nagovoru med drugim izpostavila neprecenljivost in brezčasnost tega spomenika, ki sporoča o temeljnih civilizacijskih vrednotah in izjemnih človeških dejanjih, ki so še kako pomembna tudi v današnjem času, ko mnogi potrebujejo zaščito in pomoč, ko bolnišnice in nedolžne žrtve vse pogosteje postajajo nedopustne tarče napadov. Izrazila je željo, "da bi v svetu, predvsem med politiki in odločevalci, prevladala razum in sočutje, da besede postanejo močnejše od orožja".

Ob tem je izpostavila nesebično poslanstvo vseh, ki so delovali v Franji in se jih moramo vedno spominjati: "Zdravniki, medicinske sestre in drugi so pomoč zagotavljali ranjenim, šibkim, vsem pomoči potrebnim - ne glede na narodnost, jezik, veroizpoved ali svetovni nazor. Franja je simbol povezovanja, sodelovanja, solidarnosti in človečnosti. Zato mora stati in obstati na svojem prvobitnem mestu," je še izpostavila Pirc Musar.

V Cerknem sem se udeležila dobrodelnega koncerta pevskih zborov v podporo obnovi Partizanske bolnice Franja....

Objavil/a Nataša Pirc Musar dne Sobota, 22. junij 2024

Omenila je obe zdravnici, Franjo Bojc Bidovec in Pavlo Jerino Lah, ki sta, poleg mnogih moških, tlakovali pot k reševanju življenj in osvoboditvi. Posebej je izrazila zadovoljstvo, da ima koncert v podporo Franji tudi dobrodelno noto, hkrati pa izrazila željo, da bi prišlo do dogovora med občino in državo glede lastništva, obnove, vzdrževanja in upravljanja tega spomenika.

Izkupiček dobrodelnega koncerta, na katerem je sodelovalo šest zborov oziroma vokalnih skupin, bodo dodali doslej zbranim skoraj 27.400 evrov sredstvom za obnovo Franje, ki je bila hudo poškodovana v lanski ujmi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija