Brazilec Robert Scheidt že devetič svetovni prvak v laserju

V Omanu se je danes končalo svetovno prvenstvo v jadralnem olimpijskem razredu laserju. V konkurenci 126 jadralcev je že deveti naslov svetovnega prvaka osvojil Brazilec Robert Scheidt, nekdanji konkurent Slovenca Vasilija Žbogarja. Na SP sta nastopila tudi Slovenca Žan Luka Zelko

Med 50 najboljšimi laseristi na svetu jih je bilo na startni liniji v Omanu kar 46, med njimi tudi legenda, brazilski jadralec Robert Scheidt. Scheidt je v laserju osvojil kar osem naslovov svetovnega prvaka in tri olimpijske kolajne, potem pa presedlal v razred zvezda.

Ker je zvezda zdaj umaknjena s seznama olimpijskih razredov, se je pri 40. letih vrnil v močno konkurenco veliko mlajših laseristov in z današnjo zmago še enkrat dokazal, da upravičeno velja za enega najboljših jadralcev vseh časov.

V zelo različnih vetrovnih pogojih so jadralci v Omanu odjadrali 12 plovov (11 plovov srebrna skupina). Naslov svetovnega prvaka si je prijadral Scheidt (29 točk), svetovni podprvak je postal Ciprčan Pavlos Kontides (42 točk), bron je osvojil Nemec Philipp Buhl (68 točk).

V konkurenci 128 jadralcev sta zajadrala tudi dva slovenska jadralca, Žan Luka Zelko, trenutno 93. na ISAF lestvici, ter Nik Pletikos, trenutno na 118. mestu. Po koncu kvalifikacijskih plovov sta zajadrala v srebrni skupini, Zelko je končal na 88. mestu (292 točk), Pletikos pa na 95. mestu (307 točk).

Deli novico: