BRŽAN PO ZAVRNITVI POPOVIČEVE PRITOŽBE: "Ekipa je bila do sedaj na čakanju, čas je, da začnemo izvajati program"

Koper

Koprski župan Aleš Bržan se je danes odzval na sodbo novogoriškega upravnega sodišča, s katero je to zavrnilo pritožbo nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, ki jo je vložil zoper sklep koprskega občinskega sveta z 21. decembra lani. S slednjim je bilo ugotovljeno, da lahko Bržan začne izvrševati funkcijo župana koprske občine. 

Aleš Bržan

Bržan je v današnji izjavi pojasnil, da so v sodbi v imenu ljudstva "jasno pričakovali izraženo voljo ljudstva in zavrnjeno povsem nepotrebno pritožbo poraženega tekmeca. Me pa veseli, da je to poglavje že za nami in da lahko nemoteno in neobremenjeno začnemo izvajati razvojni program v naši občini."

Kot je dodal, je njegova ekipa, ki je bila do sedaj "na čakanju", že pripravljena, v veliki meri so pripravili tudi občinski proračun. "In čas je, da svoj program začnemo izvajati, dela bo veliko, izzivov tudi ne bo manjkalo. Ampak nenazadnje smo zato tukaj, da izboljšamo kakovost bivanja v naši občini. Za to, da razumno razvijamo tako mesto kot podeželje, zato da skupaj skrbimo za dobro prihodnost naše lokalne skupnosti," je pojasnil Bržan.

Na novinarsko vprašanje, ali lahko predstavi svojo ekipo podžupanov, je Bržan odgovoril, da se za enega od njih še odloča in da bo odločitev, kdo bodo podžupani, znana v ponedeljek. Zaenkrat je znano zgolj eno ime: Jasna Softić, ki bo "zaradi začasnega financiranja" do predvidoma 1. marca funkcijo podžupanje opravljala nepoklicno, nato pa jo "prevzela s polnim delovnim časom," je danes dejal Bržan. 

Franci Matoz, odvetnik Borisa Popoviča

Matoz: "OVK ni prepoznala kršitev, upravno sodišče jih je"

Sodišče je po besedah Popovičevega odvetnika Francija Matoza ugotovilo, da so kršitve pri izvedbi volitev bile, vendar pa da niso uspeli v zadostni meri dokazati, da so kršitve vplivale na izid volitev.

"Za sodbo sem v delu zadovoljen, ker je upravno sodišče sledilo določenim argumentom, ki smo jih navajali v povezavi s kršitvijo volilne pravice in molka na volitvah. Vendar je v zaključku ugotovilo, da nismo uspeli z izjavami prič v zadostni meri dokazati, da bi se izid volitev spremenil, saj po mnenju sodišča nismo uspeli dokazati, na koliko volivcev so te kršitve vplivale. Zadovoljen sem v tem delu, da je sodišče sploh ugotovilo te kršitve; občinska volilna komisija jih ni prepoznala, upravno sodišče pa jih je," je Matoz komentiral sodbo za naš portal.

Sodbo bodo podrobno preučili, nato pa se bo njegov klient odločil, kako ravnati v prihodnje, je še pojasnil.

Boris Popovič se mora po zavrnitvi pritožbe odločiti za nadaljnje korake.

Podrobnosti sodbe upravnega sodišča

Upravno sodišče je kar 28 strani dolgo sodbo objavilo na svoji spletni strani. V sklepnem delu je zapisalo, da pritožnikova pritožba ni utemeljena in jo je zato zavrnilo. Odločitev je sodišče sprejelo brez glavne obravnave, čeprav jo je Popovič predlagal. O pritožbi so odločili predsednica sodnega senata Mira Dobravec Jalen in člana Lea Chiabai in Andrej Orel.

"Odločitev namreč temelji na dokazih, ki so bili že izvedeni v postopku izdaje odločbe občinske volilne komisije (OVK) in izpodbijane odločbe občinskega sveta, v pritožbi niso navedena nova dejstva in dokazi, ki bi lahko vplivali na odločitev, pravna stališča, na katera se sklicuje pritožnik, pa ne pomenijo dejstev, ki se dokazujejo v sodnem postopku," so zapisali v sodbi.

Popovič zahteval ponovno štetje glasov. Sodišče: "Zakon tega ne predvideva"

Pritožbo je Popovič vložil zoper sklep koprskega občinskega sveta z 21. decembra lani, s katerim je bilo ugotovljeno, da lahko Aleš Bržan začne izvrševati funkcijo župana Mestne občine Koper. V pritožbi je Popovič navajal predvsem kršitve volilnega molka, nepravilnosti pri glasovanju na domu in ugovor, da je OVK prekoračila svoja pooblastila. Ob tem je zahteval ponovno štetje glasov.

Kot je v sodbi še zapisalo sodišče, pri odločitvi občinske volilne komisije glede neveljavnih glasovnic ni bilo nič narobe, ponovnega štetja glasov zakon niti ne predvideva. Sodišče se strinja, da je bila enemu volivcu – invalidu na volišču za predčasno glasovanje kršena ustavna pravica, vendar to po mnenju sodnikov ni bistveno vplivalo na končni izid. Pri izvedbi glasovanja na domu pa sodišče ni ugotovilo nikakršnih kršitev.

Bo Popovič nadaljeval na ustavnem sodišču?

Upravno sodišče je tako dva meseca po drugem krogu lokalnih volitev zaključilo župansko sago v Kopru. Tako je sedaj dokončno, da je Bržan županske volitve dobil s 17 glasovi prednosti pred Popovičem. Pritožba na sodbo upravnega sodišča ni mogoča, lahko pa pravico išče še na ustavnem sodišču. Popovič je sicer na sredinem srečanju v Centru Obilja v Kopru novinarjem dejal, da bo spoštoval odločitev sodišča.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  11 .02. 2019 ob  16: 04
@JURIJ
Itak da je Koper obstajal pred Popovičem in da bo po Popoviču... Samo kakšen Koper je obstajal pred Popovičem? Socialistična zanemarjena luknja... Po Popoviču pa...če ne bomo peljali projektov naprej, potem smo RES vrgli denar stran, kajti razvoj mora biti celovit..na vseh ravneh. Ne moreš narediti ene stvari, če ne narediš druge... V novi ekipi pa žal ne vidim nobenega sposobnega..župan je megla, njegovi pomočniki pa...ne bi o tem...
In o volitvah..o večini...ne bi o tem... ker o večini ne moremo govoriti..in glede na linčanje medijev in države...še čudno da je izgubil le za nekaj glasov.
vseved |  08 .02. 2019 ob  00: 27
-1
@ KOPER, mozi se.Vedno ga bo hvalila večina, ki ga je izvolila.
Obala1 |  07 .02. 2019 ob  23: 33
-8
Ma ne ga lomit... On bi kao delal in ima celo program... Dober vic... Pusti Starmana da vzame kar je planiral ti pa pejdi pit kavice na trg... Bo manj škode
KOPER |  07 .02. 2019 ob  21: 15
-1
Jurij
Nihče ga ne bo hvalil ker itak nič ne bo naredil.To je že več kot očitno.Tako da ne se sekirat.
galeb |  07 .02. 2019 ob  19: 47
No ja, saj je Brižni že do zdaj nekaj naredil. V sekundi je zavrnil nekaj Popovičevih projektov. Verjetno bo tudi naprej to njegova poglavitna aktivnost. Tisti, ki so mu omogočili zmago, bodo od njega zahtevali svoj davek.
KOPER |  07 .02. 2019 ob  18: 19
-8
Ma jaz ne vem kaj se greste.Zavrnjeno je bilo že zdavnaj.Ti butlji so bili na čakanju.Na čakanju bodo še kar naprej.
Sicer sem proti nekem zaničevanju in grdem obnašanju a to je preseglo že vse meje dobrega okusa.
Tak kup nesposobnežev svet ni še videl.Že več kot dva meseca govorijo da morajo začet delat in še kar ni nič od njih.
Katastrofa.Si delajo samo sramoto.
vseved |  07 .02. 2019 ob  15: 04
21
@Lili , če mogoče ne veš Koper je obstajal pred Popovičem in bo ostal še dolgo za Popovičem. Na oblast prišel po volji večine in po volji večine je tudi izgubil oblast.
Boste hvalili Bržana in ga poveličevali ,če bo uresničil vse projekte ki jih je pustil Popovič v predalu ?
Lili |  07 .02. 2019 ob  14: 05
-7
@bubobubo
hahahaha....kdo te je kaj vprašal...jQuery112306437561641328876_1549544587418? Imam pač odprte oči in ne lezem v rit nobenmu in se ne obračam po burji...
Lili |  07 .02. 2019 ob  14: 05
-7
@bubobubo
hahahaha....kdo te je kaj vprašal...jQuery112306437561641328876_1549544587418? Imam pač odprte oči in ne lezem v rit nobenmu in se ne obračam po burji...
bubobubo |  07 .02. 2019 ob  13: 02
21
@Lili ti pa očitno boluješ za stricofobijo, to je res neozdravljiva bolezen,
Istriano |  07 .02. 2019 ob  12: 06
-15
Ma kaj bo ta delal? Kaj mu je Mišić že napisal program dela?
Lili |  07 .02. 2019 ob  11: 34
-19
Pa kaj ste pričakovali? Živimo v Sloveniji!!!! 60 let zgodovine ne moreš izbrisati! Strici iz ozadja, ne bodo nikoli več dopustili oz.naredili take napake,... Politika,politika,politiak...po slovensko... Postaviš neko lutko za vabo, obljublja in govori tako kot folk pričauje, potem normalo zmaga, zadaj pa strici... In apel Bržanu...ugasni že enkrat lučke...al tudi tega ne zmorete?