ČE OKOLJE PIRAN NI SPOSOBNO SKRBETI ZA PLAŽO, NE IZPOLNJUJE POGODBE: "Gre za prikrito privatizacijo javnega dobrega"

Piran

Na javni razpis Okolja Piran, za najem dela centralne portoroške plaže, se je prijavil Hotel Kempinski. Pri slednjem ne skrivajo, da si močno želijo priti do svoje plaže, a se je pri zadevi, kot kaže, zapletlo. Piranska občinska svetnika Davorin Petaros in Nevenka Kavčič direktorju Okolja Gašparju Gašparju Mišiču očitata, da je izpeljal 'nedemokratičen' postopek in da bi morali o oddaji portoroške plaže odločati piranski občinski svetniki. Svetniško zahtevo za razveljavitev razpisa je prejel tudi piranski župan Đenio Zadković.

"Govorimo o javni plaži, ki je zdaj dostopna vsem. Po mojem mnenju, glede na to da nameravajo vanjo vložiti 350.000 evrov, bodo vse napolnili z ležalniki. Ne vemo, kako bo zadeva organizirana in predvsem ne vemo, ali se bomo tam še vedno lahko kopali tudi domačini in turisti," je zaskrbljen piranski občinski svetnik Davorin Petaros. Ob tem Petaros poudarja, da je Občina Piran dala plažo v upravljanje Okolju Piran, ki je prav tako javno podjetje.

"Zdaj pri Okolju Piran pravijo, da niso sposobni skrbeti za plažo, da je zanemarjena in da dela izgubo. Če plaža ni v dobrem stanju, pomeni da niso sposobni skrbeti zanjo in ne izpolnjujejo več pogojev iz pogodbe o upravljanju. Ni Okolje Piran tisto, ki lahko da plažo v najem, ampak občina. Niti župan nima pooblastila dati plažo v najem, temveč to lahko naredijo samo občinski svetniki," razlaga Petaros.

Okolje Piran je objavilo razpis za oddajo 2165 kvadratnih metrov velike peščene plaže, za obdobje 20 let, z možnostjo podaljšanja za nadaljnjih deset let. Pri Okolju zahtevajo letno najemnino v višini 18.402 evra, ki se bo usklajevala skladno z indeksom rasti življenjskih stroškov.

Za prvi dve leti bo moral najemnik plačati najemnino že ob podpisu pogodbe. Na javni razpis se je prijavil samo Hotel Kempinski, kjer ne skrivajo, da si že vse od odprtja leta 2008 prizadevajo priti do plaže za svoje goste. Danes nam je predstavnica za stike z javnostmi Petra Zierer potrdila, da so se na javni razpis prijavili, več pa ne želijo razkriti.

Prvi mož piranskega Okolja Gašpar Gašpar Mišič želi plažo oddati v najem, ker je zadnja tri leta delala veliko izgubo. Po njegovem mnenju je za to kriva slaba organizacija in vmešavanje politike. Na letni ravni naj bi s plažo Okolje imelo okoli pol milijona evrov stroškov, zaposlenih je bilo 30 ljudi.

Petaros je skupaj z občinsko svetnico Nevenko Kavčič piranskemu županu Đeniu Zadkoviću poslal svetniško zahtevo za razveljavitev javnega razpisa. Kot dodaja Petaros, je po njunem mnenju zadeva pravnoformalno sporna, saj gre za 'prikrito privatizacijo javnega dobrega'. Menita še, da je razpis izveden za točno določenega naročnika, kar napeljuje na klientelizem. Zadkovićev odgovor še čakata. Zadevo sta svetnika prijavila inšpektoratu za javni sektor.

Kot so sporočili iz piranske občine, podpirajo 'prizadevanja direktorja Javnega podjetja Okolje pri iskanju najemnika za osrednji del portoroške plaže, ki ga bo moral najemnik dodatno polepšati in urediti ter hkrati ohraniti njegovo popolno odprtost v smislu javne rabe'.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  07 .11. 2019 ob  19: 02
11
Genio se je zbudil in dal prav Gaspariju.
Kaj pa če bi se raje odločali na referendumu?
Vprašanje bi se glasilo? Občani Portoroža ali želite oddati plažo Portorož gospodu Kostiču.
Bo bilo pošteno do krajanov.
Sedaj je odločil samo direktor.
Genio, nisi več Genio. Lp
Sos |  07 .11. 2019 ob  18: 31
10
Nedeljko Mišič nima pojma prav tako njegov pravnik Nebojša...no kavboji kje ste sedaj....še dobro da vsi svetniki niso kure...kje je nadzorni svet da odstavi Nedeljkota Mišič, ki nezakonito upravlja JP Okolje Piran.... Piran/Župan zbudi se
Tiramola  |  07 .11. 2019 ob  11: 54
14
Če je novinar/ka prav napisal.... Je Gasparij povedal nekaj neresnic.
Genio kje si?
Tiramola  |  07 .11. 2019 ob  11: 30
17
Ha ha pa smo tam...
Gasparij prodaja nekaj, kar ni njegovo.
Občinska plaža mora biti dostopna vsem.Se ne sme krčiti njena površina niti za en m2.
V upravljanje je treba vrniti občini tudi prostor, ki ga ima v najemu Metropol.
Pregledati pogodbe ostalih najemnikov,ki steguje jo lokale proti plaži.
Del proti velikem pomolu je tudi neurejen.
Genio ukrepaj. Gasparij ne more vodit nič javnega in nič prodajati.
Kostič na lahko vozi svoje goste z barko v Kanegro.
Genio ukrepaj...... Petaros ima prav...