ČEZ MEJO EDEN NAJVEČJIH ZASEGOV ZOMBI DROGE: Prinaša hude posledice, celo telesno razpadanje in smrt

Kronika

V Splitu so zaplenili največjo količino metamfetamina 'crystal meth', droge, ki povzroča izpadanje zob, strašne halucinacije in hitro razvijajočo se odvisnost. Inšpektorji z Oddelka za droge Policijske uprave (PU) splitsko-dalmatinske so prijeli 57-letnega moškega z 1,5 kg navedenega metamfetamina, več vrst drugih drog in pištolo.

V četrtek so v okolici Splita policisti aretirali 57-letnika. V stanovanju so našli 1572 gramov metamfetamina, 304 gramov kokaina, 109 gramov konoplje in 7 mililitrov konopljinega olja. Poleg drog je imel tudi 542 gramov polnila za povečanje mase drog med prodajo, tehtnico, napravo za vakuumsko pakiranje in pištolo.

Zoper njega je bila uvedena kazenska preiskava zaradi neupravičene proizvodnje in trgovanja z mamili. Zaradi posesti orožja pa bo v skladu z zakonom o nabavljanju in posesti orožja podan obdolžilni predlog na sodišče.

Iz splitske policije so sporočili, da gre za enega največjih zasegov metamfetamina na območju PU splitsko-dalmatinske. Metamfetamin, imenovan tudi 'chalk' (kreda) in 'ice' (led), povzroča občutek evforije, znan tudi kot 'rush' ali 'flash'. Gre za stimulans, ki povzroča hudo odvisnost in je kemično podoben amfetaminu.

Metamfetamin je bel prah brez vonja in grenkega okusa, je navedeno na spletni strani urada za zatiranje zlorabe drog. 

Na Hrvaškem se je pojavil pred 15 leti. Sprva je prihajal s Češke, kasneje iz Bosne in Hercegovine. Količine so majhne, povpraševanje pa je veliko, zaradi česar za gram plačajo okoli 130 evrov, medtem ko v ZDA stane dva dolarja. Na Hrvaškem metamfetamin plačujejo tudi z zlatom.

Na spletni strani Združenja Margina so navedeni podrobni opisi posledic uživanja kristalnega meta, med drugim poudarjajo povečano samozavest, močno spolno slo, budnost in halucinacije. Uporabnik lahko ostane buden več kot 24 ur, celo več dni. Prve posledice so nenadno hujšanje in nespečnost, nato pa huda depresija, osamljenost in težave v komunikaciji. Spremljajo jih agresija, nasilje, pospešen srčni utrip, amnezija in hitro telesno propadanje.

Uporabniki pogosto občutijo, kot da jim žuželke lezejo pod kožo, kar povzroča srbenje, zaradi katerega pride do odprtih ran, ki se kasneje tudi vnamejo. Druga težava je 'meth mouth' (met usta), saj zobje hitro razpadajo in izpadajo med uporabo kristalnega meta. Lahko se pojavijo simptomi psihoze, kot so paranoja, vizualne in slušne halucinacije.

Metamfetamin izjemno hitro uničuje možgane in povzroča nepopravljivo škodo. Dejstvo, da ga je zelo enostavno izdelati doma, ga dela še bolj nevarnega.

Tveganje za predoziranje je ogromno, tudi pri majhnih količinah, saj se nikoli ne ve, kako močan je. Predoziranje se pogosto kaže z napadi, kolapsom, dvigom telesne temperature, izgubo zavesti, pa tudi s komo in nazadnje s smrtjo, so navedli pri Združenju Margina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .08. 2023 ob  17: 18
Ne jo preovedat, bo Darwinova naravna selekcija naredila svoje.