CHALLENGER 2 DOŽIVEL PRVI PORAZ: 64-tonski tank, ki ga je Velika Britanija posodila Ukrajini, je zagorel (VIDEO)

Svet

Na bojišču med vasema Robotine in Verbove se je odvila nepričakovana drama, ko je 64-tonski britanski vojaški tank Challenger 2, ki ga je Velika Britanija posodila Ukrajini, zagorel. To je prvi poraz tega zmagovalnega tanka, piše The Guardian. Na območju intenzivnih spopadov, kamor sta obe vojski napotili enote iz strateške rezerve, so se ukrajinske enote uspešno prebile v prvo rusko obrambno linijo.

Videoposnetek gorečega tanka je bil objavljen na omrežju Telegram s strani ukrajinskih vojakov, ki so prečkali območje intenzivnih spopadov, kljub ruski topniški pripravi. Na koncu posnetka lahko opazite tudi uničen tank T-64 in več drugih uničenih ali zapuščenih vozil za transport pehote, ki jih je težje identificirati.

Ta tank pripada 82. zračno-jurišni brigadi ukrajinske vojske, ki velja za elitno enoto, katere vojaki so prejeli usposabljanje v članicah zveze NATO. Kljub prvotni taktični rezervi, ko so analitiki predvidevali, da bo brigada čakala na preboj prvih ruskih linij, so se odločili za vstop v spopade v drugi polovici avgusta. To je bilo nujno, saj se je napredovanje ukrajinskih sil izkazalo za počasno.

Pred napadom so bili oboroženi s 14 tanki Challenger 2, 90 ameriško-kanadskimi oklepniki Stryker, 40 nemškimi bojnimi vozili pehote Marder in 24 ameriškimi havbicami M119. 

Challenger 2 je glavni bojni tank, specializiran za uničevanje drugih tankov. Britanska vojska ga je uspešno uporabljala v številnih konfliktih, vključno z Bosno in Hercegovino, Kosovom ter Irakom, kjer ni utrpela izgub. Ta tank je opremljen s 120-milimetrskim topom L30, ki velja za glavno orožje in ima domet do 4500 metrov. Poleg tega je opremljen s 7,62-milimetrsko strojnico L37A2 in 7,62-milimetrsko strojnico L94A1 za boj proti pehoti in lahkim vozilom.

Po dolgih in težkih bojih so se ukrajinske brigade prebile skozi ruske obrambne linije v vasi Robotine in naprej proti vasi Verbove. Kljub tem uspehom je še vedno pred njimi vsaj nekaj obrambnih linij. Rusija je kot odgovor na pritisk Ukrajine premeščala svoje sile, vključno s prestavljanjem 41. kombinirane armade iz oddaljene harkovske oblasti na jug.

Prav tako so na območje prišle enote elitne 76. zračno-desantne divizije. Vključitev strateških rezerv v boj v okolici vasi Robotine kaže na zavedanje o ključnem trenutku ukrajinske ofenzive na jugu, saj se bliža jesensko deževje, kar močno omejuje gibanje obeh vojsk.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  06 .09. 2023 ob  08: 08
Drage zahodnjaške igračke lepo gorijo.