Na letošnjem 25. festivalu 'Malvazija, žlahtni okus Mediterana', ki je minulo nedeljo in ponedeljek potekal v Marezigah, je komisija ocenila 113 prijavljenih vzorcev in podelila 48 zlatih medalj in štiri velike zlate medalje.
ČIGAVE SO NAJBOLJŠE MALVAZIJE? To so zmagovalke med 113 prijavljenimi vzorci (FOTO)
Koper
Obiskovalci so lahko okušali med 160 malvazijami 72 vinarjev iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Vipavske doline in Italije, med katerimi so bile tudi zmagovalne malvazije ocenjevanja Sommelier Slovenije 2023. Še pred festivalom sta strokovni komisiji ocenili 113 vzorcev, razdeljenih v pet kategorij, in sicer peneče, sveže, zrele, macerirane in malvazije s preostankom sladkorja. 48 jih je prejelo zlato medaljo, štiri veliko zlato medaljo, pet pa se jih je okitilo z zmagovalnim naslovom.
Med peninami je slavila penina Anima bela Kmetije Krmac, med svežimi je prepričala malvazija 2022 Kmetije Cigoj, med zrelimi pa Justina 2019 iz kleti Damjanić Wines. Med maceriranimi je najbolj navdušila Bomarchese riserva 2015, ki so jo pridelali v Vinariji Degrassi, med malvazijami s preostankom sladkorja pa je slavila Dolce d'Istria 2015 iz kleti Vinakoper.
Za obiskovalce so organizatorji pripravili šest delavnic, ki so jih vodili chef restavracije COB Filip Matjaž, enolog iz Vinakoper Boštjan Zidar, sommelierki Liliana Savioli in Majda Debevc, državni prvak sommelier Slovenije in podpredsednik društva Sommelier Slovenije Valentin Bufolin ter vinske kraljice slovenske Istre Elizabet Bordon, Kim Mahnič, Sara Pfeifer Pelicon, Julija Jogan in aktualna kraljica Nika Glavina.
Tradicionalno je bil ponedeljek namenjen okrogli mizi, ki sta jo soorganizirala Društvo vinogradnikov slovenske Istre in LAS Istre, na kateri so Bufolin, Sašo Ambrož iz Restavracije Marina Portorož, Matej Zaro iz vinske kleti Zaro, Danilo Šoster iz kleti Vinakoper in Željka Fišer iz distribucije Brolo skupaj z vinarji govorili o tem, kako učinkovito prodajati vina višjega cenovnega ranga v restavracijah.
Podeljene medalje in priznanja
Poleg zmagovalnih nazivov v petih kategorijah je Društvo vinogradnikov slovenske Istre podelilo še 48 zlatih in štiri velike zlate medalje. V kategoriji penin so zlato medaljo prejeli Kmetija Krmac, Kmetija Mahnič in Vina Markežič. Med svežimi malvazijami sta veliko zlato medaljo prejeli Kmetija Cigoj in Fiore Vina, zlato medaljo pa Tomaz Wines, Fiore vina, Mihelj Wines, Vina Markovič, Bordon, Vina Markežič, Vinska klet Robi&Dorjano Korenika, Radanović, Posestvo Ferjančič, Kmetija Mahnič, Legovina, Vinakoper, Vina Markovič, Steras wines, Veralda in Kmetija Jogan Damijan.
V kategoriji zrelih malvazij so zlato medaljo prejeli Damjanić wines, Vina Markovič, Vinakoper, Vinarija Degrassi, Kmetija Jogan Damijan, Vina Guštin, Fakin, Azienda La Sclusa, Venica & Venica, Vinakras z. o. o. Sežana, O.Rossi in Vina Markežič.
Med maceriranimi malvazijami je veliko zlato medaljo prejela Vinarija Degrassi, zlate medalje pa Montemoro natural wines, Kmetija Jogan Damijan, Vina Prelac, Vinska klet Robi & Dorjano Korenika, Kmetija Cigoj, Vina Frankovič, Vina Sanabor, Vina Fornazarič, Vina Markežič, Damjanić wines, Vina Frankovič, Kmetija Grgič, Domačija Ražman, Vinakras z. o. o. Sežana, Tomaz wines in In Sylvis. V kategoriji malvazij s preostankom sladkorja je veliko zlato medaljo prejela vinska klet Vinakoper, zlato medaljo pa In Sylvis.
Ob jubilejni 25. izvedbi festivala je Društvo vinogradnikov slovenske Istre imenovalo ambasadorko festivala, to je postala sommelierka Liliana Savioli.