DIGITALNI BONI SO TU: 150 evrov na nakup računalniške opreme

Slovenija

Osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje lahko od danes naprej za nakup računalniške opreme koristijo digitalne bone '22. Vrednost bona je 150 evrov, pri čemer gre za dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave RS, tako da zanj ni treba zaprositi in se ga ne prejme v fizični obliki. Bone se lahko koristi do 30. novembra letos.

Do bonov so osnovnošolci, dijaki in študentje upravičenci v primeru, da so imeli na dan 12. marca 2022 stalno prebivališče v Sloveniji.

V primeru koriščenja bona je treba predložiti posebno izjavo o unovčitvi digitalnega bona '22. V primeru, da želijo bratje, sestre oz. polbratje in polsestre bone združiti, pa je potrebna dodatna izjava o združitvi bonov. Starši z otroki ali babice in dedki z vnuki digitalnih bonov ne morejo združevati, je zapisano na posebnem vladnem portalu o digitalnih bonih '22.

Boni bodo namreč pozneje na voljo tudi starejšim od 55 let, ki bodo pred tem opravili brezplačno izobraževanje s področja digitalnega opismenjevanja.

Digitalne bone lahko koristijo tudi šolajoči v tujini. Ti morajo od pristojnega organa dobiti priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona. Za priznanje statusa morajo izpolniti in predložiti vlogo za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona '22 - šolajoči v tujini. O vlogi bo odločal organ, pristojen za informacijsko družbo, ki bo v primeru odobritve vloge o tem obvestil finančno upravo, ta pa bo upravičenca vnesla v evidenco digitalnih bonov. Digitalni bon '22 bo nato mogoče unovčiti od vpisa v to evidenco.

Med opremo, ki jo je mogoče kupiti z boni, med drugim sodijo tipkovnice in miške, računalniški zasloni, tablični, prenosni ali namizni računalniki, digitalni papir in peresa, slušalke z mikrofonom, 3D tiskalniki, zunanje pomnilniške enote, spletne kamere, tiskalniki in posebna računalniška oprema za digitalno vključenost invalidov.

BONUS VIDEO: Na Obali so pripravljeni na turiste, bodo ponovili rekordno sezono iz leta 2019?

Nekateri ponudniki računalniške opreme so za potrošnike že pripravili posebne ponudbe za koriščenje bonov v njihovih trgovinah.

Za dodatne informacije se lahko potrošniki prek telefonske številke 01 555 59 00 obrnejo na klicni center za digitalni bon. Ta v ponedeljek, sredo in četrtek obratuje med 13. in 17. uro, v torek in petek pa med 9. in 13. uro. Dodatna vprašanja lahko zainteresirani pošljejo tudi na elektronski naslov digibon@gov.si.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija