DNEVI SE BODO ZAČELI DALJŠATI: Ob 21.58 bo nastopila koledarska pomlad

Slovenija

Z enakonočjem, ki bo nastopilo ob 21.58, se bo drevi začela koledarska pomlad. To je letni čas, v katerem so dnevi daljši od noči in ko se po zimskem obdobju prebudi narava. Letos jo je sicer v minulih tednih že prebudilo toplejše vreme. Po hladni prekinitvi v začetku tedna bo konec tedna topleje, a se bo prihodnji teden spet ohladilo.

Letni časi nastanejo zato, ker je Zemljina lastna os vrtenja nagnjena glede na ravnino, po kateri kroži okoli Sonca. Tako ob različnih letnih časih sončni žarki padajo pod različnimi koti. Posledično sta južna in severna polobla Zemlje različno ogreti ob različnih delih leta. Na severni polobli se marca začne pomlad, junija poletje, septembra jesen in decembra zima, na južni polobli pa je obratno.

Koledarski letni časi niso enako dolgi zaradi neenakomernega gibanja Zemlje. Standardni začetki se sicer zgodijo na 21. marec, 21. junij, 23. september in 21. december, ti datumi pa se lahko menjajo, tako kot je to tudi ob letošnjem začetku koledarske pomladi, ki se bo torej začela danes, 20. marca.

Koledarski pomladi bo sledilo tudi vreme, je za STA dejal dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje Blaž Šter. Marčevsko sonce bo tako danes precej segrelo ozračje v Sloveniji, topleje bo kot v torek. 

Danes bo na Primorskem pretežno jasno, drugod po delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več sredi dneva in popoldne. Na Primorskem bo pihala večinoma zmerna burja, drugod severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem do 14 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V četrtek bo pretežno jasno. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, ponekod v notranjosti pa bo popoldne zapihal veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 1, po nižinah Primorske okoli 4, najvišje dnevne do 8 do 14, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

Še topleje bo konec tedna z dnevnimi temperaturami od 15 do 20 stopinj, najtopleje bo na Primorskem. A kot kaže zdaj, se bo prihodnji teden spet nekoliko ohladilo. "Lahko rečemo, da zima še ni pomahala v slovo," je k tem obetom dodal Šter.

Vremenska slika

Nad večjim delom zahodne in srednje Evrope je obsežno območje visokega zračnega tlaka. Nad naše kraje s severovzhodnim vetrom priteka razmeroma hladen in bolj suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo v sosednjih krajih Italije in ob severnem Jadranu pretežno jasno, drugod bo občasno več oblačnosti. Ob Jadranu bo pihala zmerna, v Kvarnerju in pod Velebitom pa močna burja. V četrtek bo pretežno jasno, burja ob Jadranu bo nekoliko oslabela.

Biovreme

Danes bo vremenski vpliv ugoden.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija