DO KOD SEŽE SLUZENJE MORJA? Takšen je pogled iz ptičje perspektive in z morskega dna (VIDEO)

Piran

O 'sluzastem morju', ki vztraja te dni, smo že poročali. Zdaj pa je Akvarij Piran delil še posnetke tega naravnega pojava, in to iz dveh povsem različnih perspektiv.

Sluz, ki jo vidimo na gladini morja, je snov, ki jo tvorijo polisaharidi in spremenijo agregatno stanje – iz raztopljenega preidejo v trdno. Ti sladkorji se nato združujejo v skupke, v sluzaste agregate različnih velikost, je za N1 pojasnil dr. Borut Mavrič z Morske biološke postaje Piran.

V posnetku, ki ga je na družbenem omrežju Facebook objavil Akvarij Piran, je iz ptičje perspektive zelo jasno razvidno, do kod vse seže ta pojav v Piranu.

Še ptičji pogled na sluzenje morja ob Piranu. Video: Gorazd Lazar

Objavil/a Akvarij Piran dne Četrtek, 20. junij 2024

Se pa to ne dogaja zgolj na morski gladini. Drugi posnetek, ki je nastal na območju Fiese, razkriva dogajanje na dnu morja. "Kot lahko vidite, sluzi niso prisotne le na površini, ampak se prepredajo po celem vodnem stolpcu, se usedajo na morsko dno in dušijo pridnene organizme," so pojasnili v opisu posnetka. 

Delimo posnetek z morskega dna na območju Fijese. Kot lahko vidite, sluzi niso prisotne le na površini, ampak se prepredajo po celem vodnem stolpcu, se usedajo na morsko dno in dušijo pridnene organizme.

Objavil/a Akvarij Piran dne Torek, 18. junij 2024

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija