DOBRODELNI MOŽJE NA OBALI: Jaslice za Urbana, hlod dobrih ljudi za potrebne pomoči (VIDEO)

Koper

December velja za mesec obdarovanj, je pa (lahko) tudi mesec dobrodelnosti. Koprski amaterski fotograf Aleš Logar je že drugo leto zapored ročno izdelal jaslice in jih postavil na domače dvorišče na Čevljarski ulici, kjer si jih mimoidoči lahko pobližje ogledajo. Vstopnine ni, vsak pa lahko pusti dobrodelni prispevek.

Jaslice vsako leto izdela povsem na novo, njihova posebnost pa je, da vanje vključi tudi koprske motive, kot so vrata Muda, kakršna so bla nekoč in Del Ponte vodnjak, naslednje leto bo vanje umeščen tudi znameniti Titov trg s Pretorsko palačo in cerkvijo. 

"Nismo zbirali nič, potem pa so ljudje začeli puščati denar pri mizi in smo se odločili, ker pač mi tega denarja ne rabimo – zaenkrat – in smo se odločili, da ga damo nekomu, ki ga rabi. To je Urban", je dejal Aleš Logar

Vsa zbrana sredstva so preko društva Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki namenjena dečku Urbanu iz Ljubljane, in sicer za razvoj genske terapije. Diagnosticirali so mu hudo nevrorazvojno motnjo, sindrom CTNNB1. Decembra lani so na ta način zanj zbrali 1560 evrov.

V eni izmed piranskih uličic pa ima svojo prodajalno spominčkov športni ribič Mario Druskovich. Tik ob njej pa že stoji hlod dobrodelnostiČe nimaš, vzemi, če imaš, prinesi – je zapisano na njem. "Ta dobrodelni hlod, moram rečt, da sem ga komaj letos poimenoval 'hlod dobrih ljudi', drugače pa to že ene šest let delam, malo pred Božičkom", pravi Druskovich. Sam običajno zjutraj nakupi sadje, oblačila, obutev in ostalo, pa prinesejo ljudje, ki teh stvari ne potrebujejo več. "Moram reči, da narod kar vzame", še pove. 

Druscovich je na Verdijevi ulici v Piranu vsak dan od 9. do 16. ure. Ko on odide, hlod ostane na svojem mestu in počaka na tiste, ki vzamejo izdelke, ki jih potrebujejo. Naslednje jutro pa se spet zavrti isti krog izmenjave.

Dobri možje tako niso samo tisti trije, ki jih v decembrskem času otroci nestrpno pričakujejo, dobro se skriva tudi v marsikaterem manj izpostavljenem posamezniku. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija