'DRŽAVNO UNIČENJE SLOVENSKIH OTROK'? Na spletu razburja priročnik za učitelje o raznolikih spolnih usmerjenostih

Slovenija

Na spletu je zaokrožilo vabilo na delavnice za spoznavanje osnov področja LGBT, torej lezbijk, gejev, biseksualcev in transspolnih oseb, ki je namenjeno otrokom do 9 let starosti. Nekateri se nad tem, da so tovrstne delavnice v šolah na razpolago otrokom, zgražajo, poslanec SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je na Facebooku denimo zapisal, da gre za "državno uničevanje slovenskih otrok", na ministrstvu pa pravijo, da se šole o delavnicah odločajo avtonomno. Delavnice sicer izvajajo pedagoški delavci, priročnik o njih pa je pripravilo Društvo Legebitra.

Levo: izsek iz Legebitrinega priročnika za poučevanje otrok, ki je na Facebooku dvignil veliko prahu.

V vabilu na delavnico, ki je razburilo spletno javnost, je zapisano, da je ta namenjena udeležencem do 9 let starosti, traja 60 minut, njen namen pa je usvojiti osnovno izrazoslovje in tematiko približati mladim. Na delavnici naj bi otroci spoznali slovarček in s pomočjo risbic spoznavali omenjeno področje.

"Od države bi pričakoval, da bo otrokom priskrbela brezplačne učbenike, brezplačno malico ter brezplačno šolo v naravi, na pa da bi ta denar usmerjala v promocijo dekadentnih in nenaravnih spolnih variant," je do tovrstne ponudbe za otroke kritičen poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti, ki meni, da vse skupaj kaže, "da se vedno več organizacij ukvarja zgolj z razpadom naravnih vrednot in jih podpira, žal tja sodita tudi evropska organizacija ERASMUS in slovenska vlada."

Jelinčič namreč pravi, da naj si spolne navade izberejo ljudje, ko so že odrasli in formirani, po njegovem mnenju pa nikakor ne smemo dovoliti, "da se lezbična, homoseksualna, pedofilska, zoofilska podobna združenja vpletajo v otroško izobraževanje."

Na ministrstvo za šolstvo smo naslovili vprašanji, ali načtrujejo vključitev tovrstnih dejavnosti v (ob)šolske dejavnosti oziroma, kakšno je stališče ministrstva do tovrstnih vsebin v (ob)šolskem programu. Dejali so, da se šole o delavnicah, ki jih izvajajo med letom, avtonomno odločijo. O tem pa morajo obvestiti starše otrok, prisotnih na delavnici. "Kot ste zapisali, gre za priročnik nevladne organizacije, ki pa ni umeščen v katalog učbenikov, ki se jih uporablja pri pouku in jih mora potrditi Strokovni svet RS za splošno izobraževanje," so še pojasnili iz njihove službe za odnose z javnostmi.

Z vprašanji smo se obrnili tudi na Društvo Legebitra, ki je pripravilo priročnik za mladinske delavce in učitelje Mavrica v žepu. Pojasnili so, da je namen priročnika pomoč pedagoškim in mladinskim delavcem pri naslavljanju kompleksne in občutljive teme nasilja v šolah in mladinskih centrih na podlagi spolne usmerjenosti, spolne identitete in/ali spolnega izraza. "To je del širših prizadevanj za preprečevanje nasilja, z namenom, da se zagotovi varno in inkluzivno učno okolje ter enaka kakovost izobrazbe za vse učence_ke, dijake_inje in mlade," pravijo.

Na vprašanje, zakaj menijo, da so tovrstne vsebine za otroke potrebne, odgovarjajo, da izkušnje kažejo, da je uspešno naslavljanje in preprečevanje tovrstnega nasilja najbolj odvisno od strokovne podkovanosti in nenehnega poglabljanja znanj osebja.

V Legebtri so pojasnili še, da priročnik Mavrica v žepu vsebuje izkustvene delavnice, kjer so udeleženci vpeti v dogajanje in so del delavnice. "Metodologije ne zajemajo frontalnih predavanj, temveč udeleženke_ce vključujejo v razvijanje tematik. Učenje s pomočjo umetniških orodij pripomore k bolj poglobljenemu pridobivanju znanja in k spudbujanju kreativneega razmišljanja," pravijo in dodajajo, da se s temi metodologijami otrokom in mladostnikom približa in detabuizira tematika raznolikih spolnih usmerjenosti, spolnih identitet in izrazov.

Zanimalo nas je še, ali se v Legebtiri zavzemajo za to, da bi tovrstne vsebine postale del vsebinsko zakonsko določenih (ob)šolskih dejavnosti. Odgovorili so, da učni načrti različnih predmetov že zdaj predvidevajo izobraževanje o človekovih pravicah, za spoštovanje človekovega dostojanstva in sprejemanje raznolikosti.

"Pomembno je, da izobraževanje in vzgoja ali pomanjkanje izobraževanja o tematikah spolne usmerjenosti, spolne identitete in/ali spolnega izraza, ni utemeljeno na potencialnem razpotju ideologij, ampak naj se odziva na dejstvo, da učenke_ci, dijakinje_i, mladi, ki se identificirajo na spektru LGBT, obstajajo v skoraj vsaki šoli ali mladinskem centru, vzgojno-izobraževalna ustanova pa jim mora zagotavljati spoštovanje temeljnih človekovih in otrokovih pravic," menijo v Legebitri.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  18 .06. 2019 ob  09: 35
Sramota kam gre davkoplačevalski denar. Otroke naj pustijo na miru!
Stric iz ozadja |  18 .06. 2019 ob  09: 15
Mene pa moti predvsem dejstvo, da so to JAVNO izpostavili že bistveno pred g.Jelinčičem v Domovinski ligi (DOM), ki pa v prispevku sploh ni omenjena. A gre za promocijo g.Jelinčiča? Drugače pa gre za politično preprodajo zaslug drugih, česar pa se g. Jelinčič pogosto poslužuje za samopromocijo. Drugo pa je vprašanje glede te "spolne" in "moralne" vzgoje, ki je v nasprotju z vsemi naravnimi načeli. Ti naši odločevalci sopopolnoma izgubili kompas. V takem primeru se bom odločil, da bom svoje potomstvo poučeval sam doma. pojavlja pa se vprašanje, kje so ostali priostojni (od JV do društev, zadrug, zvez, agencij,...) za morebitno protiakcijo? Same riti: vse prdijo, a se nobena ne poserje kot je treba.
td |  17 .06. 2019 ob  18: 58
-4
@istriano, to je namenjeno ravno takim kot si ti. :-)
Istriano |  17 .06. 2019 ob  18: 03
Samo naj poskusijo mojim potomcem predavati o spoznavanju osnov področja LGBT.