EKSTREMNO VREME V ITALIJI: Težave v prometu, zaprtje šol, oranžno opozorilo (FOTO, VIDEO)

Svet

Italija se je znašla v primežu ekstremnega vremena, ob mrazu in snegu sosednjo državo pestijo tudi deževje in poplave. V več italijanskih deželah so izdali opozorilo zaradi vremenskih razmer, ki bi lahko predstavljale nevarnost za ljudi in premoženje. Sneg je povzročal težave v prometu v osrednji Italiji, marsikje so morali zapreti šole.

Fronta slabega vremena je v državi v začetku tega tedna poskrbela za obilno sneženje, ki se je razširilo na najjužnejše italijanske regije Apulijo in Bazilikato.

V številnih mestih in krajih v osrednji Italiji je novozapadli sneg ohromil promet. V dolini Valmarecchia v pokrajini Rimini so snežni nanosi danes zjutraj dosegli do dva metra višine. V Perugii, glavnem mestu dežele Umbrije, so zaprli številne ceste, ki so bile povsem zasnežene. Zaradi varnosti so bile v mnogih krajih šole danes zaprte.

Tudi v sicilijanski pokrajini Siracusa, kjer so poleti izmerili rekordnih 48,8 stopinje Celzija, je čez noč zapadlo nekaj snega, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V osrednji Italiji opozarjajo tudi pred hudim deževjem. Civilna zaščita je zaradi tega izdala oranžno, drugo najvišjo stopnjo opozorila za dele dežele Emilija-Romanja in Marke. Ob tamkajšnji jadranski obali namreč poročajo o obilnih padavinah in poplavah. Za Abruco, Bazilikato, Kampanijo, Umbrijo in ostale dele Emilije-Romanje so zaradi slabega vremena razglasili rumeni alarm.

Na območju obalnega kraja Senigallia na območju Ancone so prebivalce pozvali, naj gredo v višja nadstropja. Na otoku Ischia, kjer je konec novembra v zemeljskih plazovih umrlo dvanajst ljudi, je moralo pred dnevi domove zapustiti okoli 400 prebivalcev.

V Benetkah se medtem pripravljajo na poplave. Da voda ne bi poplavila mestno jedro okoli znamenitega Markovega trga, so uporabili premično protipoplavno zaščito pred laguno, še navaja dpa.

Nove snežne padavine, ponekod tudi močnejše, danes pričakujejo tudi na Južnem Tirolskem v severnem delu Italije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija