EPILOG SMRADU V SEMEDELI: Ugotovili vzrok neprijetnih vonjav; tako jih bodo preprečili!

Koper

V poletnih mesecih se je na območju Badaševice, med Olmom in Semedelo, širil neprijeten vonj, ki je precej razburjal in še vedno razburja domačine. S koprske občine (MOK) so nas danes obvestili, da so ugotovili vzrok za smrad, poudarjajo pa, da ta zdravju ni nevaren. "Vzrok za močan vonj, ki spominja na uhajanje plina, niso nedovoljeni izpusti v reko Badaševico, ampak gre za posledico razkrajanja usedlin in mulja v vkopanih lovilcih olja in maščob padavinskih voda na območju proge v nekdanjem kompleksu Tomos," navajajo na občini. Kot so pojasnili, se je Marjetica Koper kot upravljavec javnega kanalizacijskega sistema z lastnikom infrastrukture, podjetjem Hidria, že dogovorila, da bodo strokovnjaki, podjetje Saubermacher, sistem temeljito očistili in s tem preprečili neprijetne vonjave.

Pred dnevi je zopet završalo na družbenem omrežju Facebook, domačini v Semedeli se namreč še naprej sprašujejo, od kod ta močan smrad, kdo jih zasmraja in morebiti celo zastruplja. V povezavi s to problematiko pa se je sinoči na naše uredništvo obrnil tudi zaskrbljeni bralec.

Danes pa smo z Mestne občine Koper (MOK) prejeli obvestilo, da so ugotovili vzrok za te neprijetne vonjave

Okoli 21. ure znova znani smrad neznanega izvora v okolici Agrarije. Kdo in s čim nas zasmraja, morda celo zastruplja?? Bo treba res histerijo vklopiti, da se bo kaj premaknilo??

Objavil/a V Semedeli dne Sreda, 25. avgust 2021

Mestna občina Koper je že sredi avgusta Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) Instituta Jožef Stefan zaprosila za ogled, meritve in oceno tveganja za zdravje ljudi, o čemer smo tudi že poročali. Na terenu so strokovnjaki ugotovili, da gre za mešanico vonjav, ki so običajne v gospodinjskih odplakah. Pri tem nevarnih snovi v zraku ali v vodi iz reke Badaševice niso izmerili, ocenili pa so, da je zaradi daljšega sušnega obdobja z visokimi temperaturami zraka mogoče prišlo do žepov ali zastane vode in s tem gnitja in trohnenja organskih snovi v kanalih.

Tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki je po naročilu koprske občine vzorce odvzel 24. avgusta, je v poročilu zapisal, da je neprijeten vonj povezan s spojino, ki nastaja kot naravni proces gnitja organskega materiala.

Dežurna služba za intervencije na javnih površinah Marjetice Koper je nato 30. avgusta zvečer, skupaj z gasilci in ostalimi pristojnimi službami MOK ugotovila, da močan vonj po plinu, ki se je širil po okolici, ni posledica nedovoljenih vdorov oziroma izpustov voda v reko. Vsi meteorni pritoki so namreč delovali normalno, izvor vonja pa so intervencijske službe zaznale iz smeri proge v nekdanjem kompleksu Tomos.

Danes so delavci Marjetice, skupaj s predstavniki lastnika infrastrukture, podjetjem Hidria, na območju stare proge odprli jaške vkopanih lovilcev olj in maščob padavinskih voda, v katerih se je nabralo precej mulja in usedlin, ki so ob razkrajanju povzročale vonjave, podobne uhajanju plina. Te vonjave pa so se predvsem ob nižjih vodostajih Badaševice širile tudi po javnem meteornem kanalizacijskem sistemu.

Marjetica Koper se je kot upravljavec javnega kanalizacijskega sistema v Mestni občini Koper skupaj z lastnikom kompleksa dogovorila za takojšnje temeljito čiščenje in prevzem odpadnih vod iz lovilcev olj, maščob in podobnih objektov in zadrževalnikov na vplivnem območju stare steze Tomos, hkrati pa so se s predstavniki Hidrie dogovorili tudi za temeljit pregled internega kanalizacijskega sistema (fekalnega in meteornega) od izpustov do objektov in utrjenih površin, od katerih se odpadne vode preko internih priključkov odvajajo v javne kanalizacijske sisteme.

V podjetju Hidria so takoj po seznanitvi z ugotovitvami Marjetice Koper naročili predlagano čiščenje, izvajalec čiščenja, podjetje Saubermacher, pa bo dela začel že jutri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koprčan |  07 .09. 2021 ob  14: 04
16 let so se nabirale kemikalije pod Popotom zdaj pa naj nesposobni Bržančkovi čistijo za njim kajne.
forešter4 |  02 .09. 2021 ob  08: 11
še zmerom smrdi, in zakaj je tako usrana badaševica?
Istriano |  01 .09. 2021 ob  16: 42
Če smrdi ali ne smrdi na Marjetici lepo tečejo plače naprej. Razen tistih, ki dejansko čistijo, vozijo, zbirajo smeti itn., vsi ostali, predvsem predimenzionirana uprava, pa samo uživa.