FILMSKI POSKUS BEGA IZ REŠKEGA ZAPORA: Hotela sta izkoristiti pust

Kronika

Minulo nedeljo sta dva jetnika reškega zapora poskušala pobegniti. V zidu sta skopala luknjo, skozi katero sta se nameravala izmuzniti v času pustne povorke, kar bi jima omogočilo, da se pomešata z množico ljudi v kostumih, poroča hrvaški Dnevnik.

Jelenko Krešo iz Sindikata pravosodnih policistov je za hrvaški Dnevnik Nove TV povedal, da sta zapornika s kovinsko palico odstranila del zidu. Zapor je sicer v dotrajanem objektu, kjer se omet sam od sebe kruši.

Policisti so jima nekoliko filmski pobeg pravočasno preprečili. Trenutno policija preiskuje okoliščine, v načrtu je tudi povišanje varnosti. Zapornika sicer ne bosta kaznovana, ker pobeg ni kaznivo dejanje, od njiju pa bi lahko država lahko zahtevala plačilo povzročene škode na stavbi. Jetnika bosta sicer sankcionirana; odvzete jima bodo nekatere ugodnosti, ki sta jih bila prej deležna.

Leta 2022 so na Hrvaškem zabeležili sedem poskusov pobega, kar je največ v zadnjih petih letih. Istega leta je bilo tudi pet uspešnih pobegov. Krešo je poudaril, da je težava v objektih, ki so v mestnih središčih, na primer v Zadru, Šibeniku in na Reki. Gre za neustrezne objekte, ki so bili začasna rešitev, a so se nato obdržali.

Zaporniško populacijo je označil za čedalje slabšo in izrazil zaskrbljenost glede prihodnosti zaporniškega sistema na Hrvaškem, ki ne sledi trendom. Sam rešitev vidi v posodobitvi sistema in vlaganju v ljudi, ki bodo zagotovili, da obsojenci kazen prestanejo do konca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija