GAJSER DRUGIČ PRVAK V ELITNEM RAZREDU: Na VN Italije osvojil skupno tretje mesto

Svet

Slovenski motokrosist Tim Gajser (Honda) si je na današnji dirki svetovnega prvenstva MXGP v Imoli privozil drugi naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu. Gajser je po nekaj težavah v prvi vožnji Imole zasedel peto mesto in tako potrdil osvojitev naslova svetovnega prvaka za letošnjo sezono. Gajser je na dirki svetovnega prvenstva MXGP v Imoli osvojil končno tretje mesto. Drugi naslov svetovnega prvaka med elito je potrdil v prvi vožnji 15. dirke v sezoni, ko je osvojil peto mesto, v drugi vožnji je bil drugi. Zmagal je Nizozemec Glenn Coldenhoff (KTM).


 
Za naslov bi mu sicer zadoščalo že osmo mesto. Gajser ima tako po polovici 15. preizkušnje neulovljivo prednost, pred drugim Švicarjem Jeremyjem Seewerjem Leta 2015 je Gajser postal svetovni prvak v razredu MX2, leto pozneje v svoji prvi sezoni v razredu MGXP pa je prvič osvojil naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu. Gajser ni najbolje startal, kmalu je imel s Švicarjem Arnaudom Tonusom bližje srečanje, ko je najprej Slovenec Švicarju zaprl pot, potem pa se je slednji znašel pred Gajserjevem dirkalnikom, a sta jo oba odnesla brez padca. V deveti minuti se je 22-letni Gajser prebil na drugo mesto, a se je kmalu po tem znašel na tleh, ko je izgubil ravnotežje v eni izmed brazd v ovinku, in nazadoval na osmo mesto. 

"Nisem najbolje startal, potem sem prišel na drugo mesto, poskušal sem zmagati, a sem potem padel. Poskušal sem se sicer vrniti nazaj, a sem rabil nekaj krogov, da sem se ponovno ujel. Zelo sem vesel naslova, sezona je bila odlična, vsi so naredili odlično delo," je takoj po prihodu v cilj dejal novi svetovni prvak. 

Leta 2015 je Gajser postal svetovni prvak v razredu MX2, leto pozneje v svoji prvi sezoni v razredu MGXP pa je prvič osvojil naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu. Coldenhoff, ki je bil drugi v sobotnih kvalifikacijah, je odpeljal popolno dirko, saj je zmagal v obeh vožnjah. To je njegova druga zmaga v MXGP in prva z zmagama v obeh vožnjah. Skupno drugo mesto je z drugim in tretjim mestom osvojil Švicar Jeremy Seewer.

Po drugi vožnji Gajser skupno tretji na VN Italije

V drugi vožnji je startal Gajser nekoliko bolje kot v prvi. S šestega mesta se je v nadaljevanju prebil na tretje, pozneje pa sta se s Seewerjem borila za drugo mesto. Gajserju je drugi napad uspel in na koncu je zanesljivo prišel v cilj kot drugi. Tako si je še na 14. dirki sezone vsaj v eni vožnji privozil stopničke. Brez stopničk je bil le v Mantovi. S tem si je zagotovil tudi skupno tretje mesto na dirki VN Italije, ki si jo je ogledal tudi italijanski dirkač motoGP Andrea Dovizioso. Gajserjev uspeh pa je vsekakor razveselil številne slovenske navijače v Imoli.

"Včeraj sem bil sproščen, potem pa ponoči nisem veliko spal. Po prvi vožnji sem bil utrujen, ni bila slaba, a sem naredil napako. V drugi sem startal dobro, počutil sem se bolje. Zelo sem vesel in hvala mojim navijačem, ki so neverjetni. Zelo sem vesel," je bil v cilju po drugi vožnji nasmejan Gajser. V prvi vožnji Gajser ni najbolje startal, kmalu je imel s Švicarjem Arnaudom Tonusom bližje srečanje, ko je najprej Slovenec Švicarju zaprl pot, potem pa se je slednji znašel pred Gajserjevem dirkalnikom, a sta jo oba odnesla brez padca. V deveti minuti se je 22-letni Gajser prebil na drugo mesto, a se je kmalu po tem znašel na tleh, ko je izgubil ravnotežje v eni izmed brazd v ovinku, in nazadoval na osmo mesto. Na koncu je bil v prvi vožnji peti.

Drugi Slovenec v elitnem razredu je bil v drugi vožnji 20. in je osvojil eno točko. V prvi vožnji je bil 22. V MX2 je tudi drugo vožnjo in tako VN Italije dobil Španec Jorge Prado (KTM). V drugi vožnji si je s še enim drugim mestom skupno drugo mesto zagotovil Danec Thomas Kjer Olsen (Husqvarna). Nizozemec Calvin Vlaanderen (Honda) je bil v drugi vožnji tretji, skupno tretje mesto pa je osvojil Francoz Maxime Renaux (Yamaha).

Slovenec Jan Pancer (Yamaha) je po desetem mestu v prvi vožnji, v drugi osvojil 20. mesto in prvo točko v letošnjem svetovnem pokalu, skupno je zasedel 16. mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v letošnji sezoni. Do konca sezone so na sporedu še tri preizkušnje, naslednja bo že prihodnji teden, ko bo dirka za VN Švedske v Uddevalli.


* Izidi:
* MXGP:
- 1. vožnja: 1. Glenn Coldenhoff (Niz), 2. Jeremy Seewer (Švi), 3. Gautier Paulin (Fra) ... 5. Tim Gajser (Slo);
- 2. vožnja: 1. Glenn Coldenhoff (Niz), 2. Tim Gajser (Slo) 3. Jeremy Seewer (Švi);
- skupno na dirki: 1. Glenn Coldenhoff (Niz) 50, 2. Jeremy Seewer (Švi) 42, 3. Tim Gajser (Slo) 38;
- SP skupno (14): 1. Tim Gajser (Slo) 664, 2. Jeremy Seewer (Švi) 481, 3. Gautier Paulin (Fra) 440 ... 51. Klemen Gerčar (Slo) 1

- MX2:
- skupno na dirki:
1. Jorge Prado (Špa) 50, 2. Thomas Kjer Olsen (Dan) 44, 3. Maxime Renaux (Fra) 38 ... 16. Jan Pancar (Slo) 12;
- SP skupno (14): 1. Jorge Prado (Špa) 694, 2. Thomas Kjer Olsen (Dan) 564, 3. Jago Geerts (Bel) 447 ... 28. Jan Pancar (Slo) 34

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija