GIORGIA MELONI BO NOSILKA LISTE NA EVROPSKIH VOLITVAH: "Imam se za vojaka in vojak se mora vedno boriti v prvi liniji"

Svet

Italijanska premierka Giorgia Meloni bo nosilka liste svoje stranke Bratje Italije na junijskih evropskih volitvah. "Odločila sem se, da bom vodila Brate Italije v vseh petih italijanskih volilnih okrožjih," je danes v Pescari sporočila Meloni ter dejala, da želi, da bi imela v EU večino desnica.

"Italijanske volivce želim vprašati, ali so zadovoljni z našim delom. Če ste, prosim, pojdite na volitve in obkrožite moje ime," je dejala na srečanju podpornikov stranke, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Imam se za vojaka in vojak se mora po mojem mnenju vedno boriti v prvi liniji," je utemeljila odločitev, da bo nosilka liste svoje stranke. Upa, da bo s tem okrepila položaj Bratov Italije v Evropskem parlamentu.

Meloni je še dejala, da je cilj, da bi v Evropskem parlamentu desnica oziroma desna sredina imela večino. "Tako bo Evropa lahko še bolj podprla italijanske načrte," je dodala.

Dejala je še, da želijo končati nenaravne koalicije z levimi strankami na evropski ravni. "Po italijanskem zgledu želimo, da v Evropi vlada desnosredinska koalicija. To bi bila revolucija v evropski politiki. Naš cilj je, da levico pošljemo v opozicijo, kar je velik izziv, ampak lahko uspemo," je dejala.

Meloni v Italiji vodi koalicijo, v kateri so poleg njenih skrajno desnih Bratov Italije še desna Liga in desnosredinska Naprej Italija. Njena stranka je trenutno na evropski ravni del desničarske politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

To, da bo nosilka liste, še ne pomeni, da Meloni, ki je od jeseni 2022 na čelu italijanske vlade, načrtuje odhod v Evropski parlament. Tudi njen kolega iz stranke Naprej Italija Antonio Tajani bo kandidiral, tako kot vodja opozicijskih socialdemokratov Elly Schlein, cilj vseh kandidatur pa je dati zagon strankam na evropskih volitvah.

Glede na danes objavljene izide raziskave javnega mnenja v časniku La Stampa lahko Bratje Italije računajo na več kot 27 odstotkov glasov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  29 .04. 2024 ob  15: 56
PARTITOKRACIJA
71%

Ob volitvah v Evropski parlament je bila od 7.februarja do 3.marca 2024 narejena anketa v kateri je sodelovalo 26.411 anketirancev in so potrdili, da se jih bo 71% udeležilo volitev.

* Danska - 87%
* Nizozemska - 86%
* Švedska - 81%
* Belgija - 75%
* Luksemburg - 75%
* Finska - 79%
* Nemčija - 78%
* Grčija - 76%
* Irska - 76%
* Belgija - 75%
* Romunija - 74%
* Malta - 72%
* Španija - 70%
* Avstrija - 70%
* Italija - 70%
* Madžarska - 70%
* Litva - 68%
* Francija - 67%
* Latvija - 65%
* Slovaška - 62%
* Slovenija - 62%
* Ciper - 60%
* Češka - 58%
* Portugalska - 57%
* Hrvaška - 57%
* Estonija - 52%
* Bolgarija - 50%

Žal političnim veljakom, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v sosednjih državah ni dovolj vodenje vlade ali države, člani vlade in predsedniki ter funkcionarji političnih strank, zato pa iščejo možnosti tudi ob volitvah vEvropski parlament, saj je težko verjeti, da jim njihove osnovne plače niso dovolj, ampak potrebnujejo še tiste iz Bruslja...
kokodek |  28 .04. 2024 ob  21: 20
ajuto, desnica ns pelje direktno v vojno! in če se Meloni ima za vojaka, naj gre na fronto v Ukrajino!