Gostol Gopan s tehničnimi izboljšavami med vodilnimi v svetu

Goriška

Novogoriško podjetje Gostol Gopan se s tehničnimi izboljšavami pri razvoju opreme za pekarne uvršča med vodilne v svoji branži v svetu. Njihova prva peč, ki so jo prodali v New Yersey v ZDA, pomeni dobro referenco, zato so na oktobrskem sejmu pekarstva in slaščičarstva v Las Vegasu uspeli navezati nekaj kontaktov z morebitnimi novimi kupci.

Med smernicami v pekarski industriji, ki so se nakazovale na zadnjih specializiranih sejmih pekarstva v svetu, je predvsem oprema, ki omogoča peko velikih količin kruha, manj odpada surovin v proizvodnem procesu ter visoke prihranke energije. V Gostol Gopanu izpostavljajo tudi zahteve kupcev po strojih, ki omogočajo pripravo zdravju prijaznih prehrambenih proizvodov, pa tudi opreme, ki jo je lahko in enostavno čistiti, je povedala Tanja Čoha iz Gostol Gopana. Vse te smernice pri razvoju opreme upošteva tudi Gostol Gopan, zato se je znašel med vodilnimi podjetji v svoji branži.

V začetku novembra je v ZDA po več kot mesecu dni prispela nova ciklotermična peč, dolga 12 in široka skoraj štiri metre. Gostolovi strokovnjaki jo bodo montirali, v decembru pa bodo v njej poskusno spekli že prve količine kruha.

Novo, preko 40 metrov dolgo ciklotermično peč, so oktobra poslali tudi naročniku v Belgiji. V kratkem ji bo sledila še druga z vso pripadajočo opremo dveh industrijskih linij za peko kruha. Skupna vrednost investicije znaša štiri milijone evrov. Do konca leta načrtujejo še novo pekarsko linijo za Moldavijo ter manjši peči za Italijo in Hrvaško.

Obetajo se kadrovske krepitve

Družba bo letos po predvidenih načrtih ustvarila 16,5 milijona evrov prihodkov. Trenutno je v njej zaposlenih 175 delavcev, ob pridobitvi nekaterih večjih novih poslov pa načrtujejo nekaj novih zaposlitev.

Gostol Gopan še vedno največji tržni delež dosega s prodajo v Evropi, Ukrajini in Rusiji. Zaradi zavedanja, da je zelo pomembna razpršenost poslovanja, si odpira tudi nove priložnosti za tehnološko zahtevnem ameriškem trgu.