GRE ZA ANTISEMITIZEM ALI VANDALIZEM? Na Židovskem trgu v Piranu so oskrunili Davidovo zvezdo (FOTO)

Piran

Na enem od portalov na piranskem Židovskem trgu je neznanec s klesanjem oskrunil kamniti relief z Davidovo zvezdo, danes poročajo Primorske novice. Na policiji so za časopis pojasnili, da preiskujejo sum kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Ni še znano, ali je poškodba izraz antisemitskih prepričanj.

Kot pišejo Primorske novice, je poškodovani simbol judovstva ob vodenju skupine turistov opazila vodička Zora Mužinić, ki je tudi članica sveta Krajevne skupnosti Piran.

Na koprski policijski postaji so potrdili, da so v torek popoldne iz Pirana od mimoidočih dobili obvestilo o poškodovani Davidovi zvezdi. V sredo so še čakali na odgovor Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ali gre pri omenjenem simbolu tudi za obeležje posebnega kulturnega pomena.

Po pisanju Primorskih novic v sredo še nihče ni mogel izključiti, ali je poškodba izraz antisemitskih prepričanj posameznikov ali gre za vandalizem.

Židovski trg je še edini pričevalec nekdaj pomembne judovske skupnosti v Piranu, zato predstavlja tudi turistično točko, ki jo obiskujejo predvsem ameriški turisti judovskega porekla, so dodali v časniku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija