NOVOROJENČEK, NAJDEN V SMETNJAKU, JE BIL ROJEN POL URE PREJ: Jok so prestregli najstniki na poti domov s treninga (FOTO)

Kronika

Pretresljiva zgodba prihaja iz Zaprešića pri Zagrebu. Kot poroča portal 24sata, je sinoči poklicala policijo skupina najstnikov in povedala, da so v košu za smeti našli dojenčka.

Smetnjak, v katerem so sinoči našli novorojenčka. Foto: posnetek zaslona video 24sata.hr

Najstniki v starosti 15 in 16 let so se vračali zvečer s treninga in hodili po ulici, ko so zaslišali otroški jok. Prvotno niso bili prepričani, od kod prihaja, nato pa so se približali smetnjaku in v njem zagledali dojenčka, ki je bil ovit v krpo. Njihov klic so policisti prejeli nekaj minut po 23.00.

Dojenčka so takoj zatem reševalci nujne medicinske pomoči, ki so prišli na kraj, prepeljali v bolnišnico KB Sveti Duh. Bil je podhlajen, vendar je njegovo stanje danes stabilno. Policisti preverjajo okoliščine dogodka. Zaenkrat ni znano, kdo je mati.

Gre za novorojenčka, fantka, ki se je rodil popolnoma zdrav, nima zunanjih poškodb in je v dobrem stanju, so za medije sporočili iz bolnišnice.

Kot je za portal povedal dežurni zdravnik Borna Pribičević, ki je prišel na kraj, je bil otrok rojen največ 30 minut prej, preden so ga najstniki našli. Če bi minilo še 15 minut, novorojenček ne bi preživel. Zavit je bil v nekakšno krpo, ki je bila podobna krpi za poliranje avtomobila. Reševalci so bili na kraju že čez dve minuti, saj je bil otrok najden v neposredni bližini reševalne postaje.

Kot je še povedal Pribičević, je bil smetnjak poln cigaretnih ogorkov in praznih plastenk, zato jih je skrbelo, da bi pri novorojenčku prišlo do sepse, saj popkovina ni bila sterilno prevezana. Predvidevajo, da je bila prerezana s škarjami za rezanje papirja. Prav tako dete ni bilo poškodovano, ampak je imelo na sebi posušene ostanke krvi od popkovine in poroda. Očistili so ga s sterilnimi gazami in fiziološko raztopino.

Otrok je bil podhlajen. Običajna frekvenca srca pri novorojenčku je okoli 130 do 150 udarcev na minuto, pri tem je bila 55. V roku 10 do 15 minut so že bili v bolnišnici, kjer jih je pričakalo zdravniško osebje. Otroka so oskrbeli in dali v inkubator.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija