HABITATSKI IZZIV: Raziskovalec postavlja rekord v bivanju na dnu devetmetrske lagune (FOTO, VIDEO)

Svet

Jospeh Dituri, izjemni ameriški raziskovalec, že približno tri mesece živi na dnu devetmetrske lagune v Key Largu na Floridi. S svojim podvigom je presegel prejšnji rekord dveh profesorjev, ki sta leta 2014 preživela 73 dni na istem mestu. Kljub doseženemu rekordu pa Dituri še naprej vztraja in si zastavlja cilj preživeti vsaj sto dni na dnu lagune; tega bo dosegel 9. junija.

Eden od ključnih izzivov pri ustvarjanju habitata na dnu lagune je bil izkoristiti tehnologijo, ki ne bi odpravila učinkov povečanega pritiska na človeško telo. V ta namen je bil na dnu lagune ustvarjen majhen prostor, ki je poimenovan po slavnem francoskem pisatelju Julesu Vernu, znanem po svojih znanstvenofantastičnih pripovedih o podvodnih pustolovščinah.

Dituri, ki je profesor na Univerzi na Floridi, svoje bivanje na dnu lagune izkorišča za temeljito raziskovanje, kako se človeško telo prilagaja in odziva na dolgotrajno izpostavljenost povečanemu pritisku. Medtem ko Diturija spremlja ekipa raziskovalcev, ki skrbi za njegovo fizično in psihično zdravje, se pridobivajo dragocene informacije o vplivu okolja na človeško telo v takšnih ekstremnih pogojih.

View this post on Instagram

A post shared by Joe Dituri (@drdeepsea)

View this post on Instagram

A post shared by Joe Dituri (@drdeepsea)

55-letnik, ki je v preteklosti služil v ameriški vojaški mornarici 28 let, svoj čas na dnu lagune izkorišča za opravljanje predavanj prek spleta, redno telesno vadbo ter uživanje hrane, ki je bogata z beljakovinami, kar mu pomaga ohranjati vitalnost. Kljub pogumu in vztrajnosti pa Dituri hrepeni po vrnitvi na površje, saj pogreša sončno svetlobo in svobodo gibanja.

Pomembnost Diturijevega podviga v raziskovanju meja človeških sposobnosti in prilagodljivosti na tako zahtevno okolje je med drugim prepoznal avstralski PBC, ki je poročal o njegovem delu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija