HIŠNE PREISKAVE TUDI NA OBMOČJU PU KOPER: Med osumljenimi je Sebastjan Vežnaver

Kronika

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj z ljubljanskimi, mariborskimi in koprskimi kriminalisti danes izvajajo 16 preiskav stanovanjskih in poslovnih prostorov ter prostorov državnega organa zaradi nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vrednega 7,7 milijona evrov. Hišne preiskave potekajo na območjih policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Koper in Novo mesto

Preiskovalci obravnavajo sum zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v povezavi z nakupom nepremičnine za potrebe pravosodnih organov. Sumijo, da je 13 osumljenih oseb izvršilo kaznivo dejanje s tem, ker so v postopku nakupa nepremičnine pripravile dokumentacijo, ki ni izkazovala resničnega stanja nepremičnine v naravi. Protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo kaznivega dejanja, znaša najmanj 3,4 milijona evrov. Nobena osumljena oseba ni pridržana.

Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 61 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalistov iz policijskih uprav. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo RS. Za navedeno kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora od enega do osmih let. Kriminalistična preiskava se bo nadaljevala s pregledom zasežene poslovne dokumentacije in elektronskih naprav ter z zbiranjem obvestil.

Švarc Pipan, od danes že nekdanja ministrica za pravosodje, je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke SD. Na ministrskem stolčku je tako kljub pozivom matične SD k odstopu in ob podpori premierja Roberta Goloba vztrajala še nekaj časa in se pred dokončnim odstopom sama lotila razčiščevanja okoliščin nakupa. V poročilu o domnevnih nepravilnostih pri nakupu stavbe na Litijski je med drugim izpostavila prirejeno projektno dokumentacijo in sum zunanjih vplivov.

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič je danes v novinarskem središču notranjega ministrstva na Litostrojski cesti 54 dal izjavo za medije glede hišnih preiskav, ki jih danes izvaja NPU skupaj s kriminalisti več policijskih uprav, so sporočili z Generalne policijske uprave.

V okviru hišnih preiskav v zvezi s spornim nakupom stavbe na Litijski so kriminalisti obiskali tudi nekdanjega državnega sekretarja Igorja Šoltesa, ki pa ni med osumljenimi. Po neuradnih informacijah med osumljenimi tudi ni Dominike Švarc Pipan, naj bi bili pa Uroš Gojkovič, Simon Starček, Sebastjan Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler.

Kot je povedal Šoltesov odvetnik Janez Koščak, Šoltes ni med osumljenimi zlorabe položaja, kriminalisti pa so ga obiskali zato, ker na ministrstvu nima več pisarne. "Postopek je potekal korektno, kriminalisti so iskali dokumentacijo v zvezi z nakupom zgradbe, ki pa je nima, tako da niso zasegli nobene dokumentacije. Saj tudi ni bil v komisiji, ki je odločala o nakupu, niti ni sklepal pogodb," je povzel Koščak.

Dodal je, da kriminalisti pregledujejo tudi Šoltesovo nekdanje delovno mesto na ministrstvu, kjer pa ne bosta prisotna. Na ministrstvu je ostal tudi Šoltesov stari telefon, je potrdil.

Hišne preiskave na ministrstvu še potekajo, so tam potrdili, tega, kdo je med osumljenimi pa niso želeli komentirati. Po neuradnih informacijah naj bi bila sicer glavna osumljenca nekdanji vodja službe za nepremičnine in investicije na ministrstvu Simon Starček in nekdanji generalni sekretar Uroš Gojkovič, ki ju je največkrat v povezavi z odgovornostjo pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani omenjala tudi Švarc Pipan.

Obenem pa naj bi bilo med osumljenimi še 11 posameznikov, med njimi še nekateri uslužbenci ministrstva, ki so se tudi znašli v poročilu Švarc Pipan, denimo Janja Garvas, ki je v času nakupa vodila službo za finance in proračun, Mateja Žižek kot vodja oddelka za pravne in splošne zadeve ter Gojkovičeva namestnica Tinka Teržan. Med osumljenimi naj bi bila po neuradnih informacijah tudi prodajalec nepremičnine Sebastjan Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
nylarazgotra |  05 .03. 2024 ob  22: 25
-4
61 preiskovalcev? Za eno stavbo? Ma kdo jih plačuje? Noro. Farsa.
kokodek |  05 .03. 2024 ob  19: 39
kriminalce kaznuje sodstvo, to je pa že druga zgodba
Martin Kacur |  05 .03. 2024 ob  15: 10
22
Ma prav rad bi videl, da Muženič končno zapre vsaj enega kriminalca.