INFRASTRUKTURNI MINISTER OBISKAL LUKO KOPER: Odobril 'popust' na pristaniške pristojbine

Koper

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je podpisal soglasje k pravilniku, s katerim se za 50 odstotkov znižujejo pristaniške pristojbine. Kot je pojasnil po obisku Luke Koper, želijo s tem prispevati k večji konkurenčnosti koprskega pristanišča. Prvi mož Luke Dimitrij Zadel meni, da so dosegli raven, primerljivo s konkurenčnimi pristanišči.

(Foto: Luka Koper)

Luka Koper je slovensko okno v svet in kot takšno se mora razvijati in biti konkurenčno, je Jernej Vrtovec v izjavi za medije po današnjem obisku pristanišča pojasnil namen znižanja pristojbin.

Luka Koper bo tega "popusta" deležna do septembra, če bo uprava družbe ugotovila, da je potrebno zaradi razmer ta ukrep podaljšati, pa bodo na ministrstvu za infrastrukturo to tudi storili, je navedel minister in dodal, da se bodo po njegovem tuji ladjarji zaradi tega ukrepa v še večji meri odločali za koprsko luko.

V kratkem naj bi po njegovih besedah na ministrstvu sprejeli tudi odločitev o subvencijah za železniški prevoz, kot jih poznajo sosednje države.

Dimitrij Zadel (levo) in Jernej Vrtovec (desno) (Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Predsednik uprave Luke Dimitrij Zadel pa je pojasnil, da so v času pandemije tudi druga pristanišča uvedla različne ukrepe za povečanje konkurenčnosti. Z znižanjem pristaniških pristojbin je Koper po njegovi oceni prišel na primerljivo raven s konkurenco.

Po Zadelovih besedah so se v Luki Koper v prvem četrtletju "kar dobro borili" za ohranjanje prometa in poslovanja, konkretnega vpliva krize na njihovo poslovanje pa v tem trenutku ni želel komentirati. Luka se sicer prilagaja situaciji in je v zvezi s tem tudi opravila vse potrebne simulacije, je dodal.

Vrtovec je pohvalil vodstvo Luke glede zagotavljanja pogojev za varno opravljanje dela, saj noben od zaposlenih za zdaj ni zbolel za covidom-19.

(Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Glede nadaljevanja projekta drugega tira Divača–Koper je minister poudaril, da delajo vse potrebno, da projektno podjetje 2TDK nemoteno dela. Od tam jim tudi zagotavljajo, da bo vse narejeno skladno s časovnico "in to je tudi vse, kar mi pričakujemo". O možnosti zamenjav v vodstvu 2TDK pa je Vrtovec pojasnil, da je kadrovska politika stvar celotne vlade, da pa sprememb za zdaj ni na vidiku.

Drži pa, da na ministrstvu temeljito preučujejo možnost premika 2TDK pod okrilje Slovenskih železnic, predvsem z vidika pocenitve stroškov. Vrtovec je pojasnil, da bo celovit odgovor lahko sicer dal šele, ko bodo znani rezultati analiz in ko bodo opravili posvetovanja tako s SŽ kot drugimi deležniki, odločitev pa je mogoče pričakovati v enem do dveh mesecih.

Minister je glede informacij o vstopu Madžarske v projekt drugega tira pojasnil, da o tem ne potekajo nobeni pogovori, je pa ponovno poudaril pomen zalednih držav za razvoj Luke.

(Foto: Luka Koper)

V zvezi z ugibanji o tem, da naj bi vlada razmišljala o drugačni ureditvi pomorske pilotaže, je Vrtovec poudaril, da je "podjetje ustanovljeno, pogodbo je vlada tudi potrdila in stvar je zaključena", neuradnih informacij pa da ne želi komentirati.

Šarčeva vlada je februarja z uredbo določila, da se izvajanje pomorske pilotaže, ki je bilo doslej v domeni podjetja Piloti Koper, zagotavlja v obliki javnega podjetja. Aktualna vlada je nato 27. marca sklenila pogodbo o izvajanju gospodarske javne službe pomorske pilotaže z družbo Kopp izobraževanje.

Vrtovec se je dotaknil tudi vprašanja ponovnega odprtja javnega prevoza, a ni želel napovedati nobenih konkretnih rokov. Poudaril je, da bodo odločitve odvisne od stroke, da pa gre za veliko odgovornost, saj bi lahko s prenagljenim sproščanjem ukrepov "podrli" vse, kar je bilo narejenega v zadnjem mesecu dni.

Glede pozivov k sprostitvi opravljanja tehničnih pregledov je Vrtovec potrdil, da je pričakovati, da bo vlada še danes sprejela odločitev, da tehnične preglede sprosti s ponedeljkom.

Jadran Klinec 

Na upravi za pomorstvo pričakujejo velik naval ljudi

Vrtovec je pred Luko obiskal tudi upravo za pomorstvo. Kot je navedel njen direktor Jadran Klinec, imajo zagotovila ministrstva za javno upravo, da bodo takoj po sprostitvi sedanjih ukrepov dobili manjkajočo opremo, ki je ključna za dokončno selitev uprave na novo lokacijo.

Je pa Klinec potrdil, da se pripravljajo na velik naval ljudi tako za tehnične preglede plovil kot za opravljanje izpitov za voditelje čolnov. Glede položaja pomorščakov, ki so zaradi krize doma na čakanju, pa je prvi mož uprave za pomorstvo dejal, da je pobuda za rešitev njihovega položaja romala na finančno ministrstvo, od koder tudi pričakujejo odgovor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  18 .04. 2020 ob  16: 15
SE PRAVI, DA SO SE ŽE ZMENLI: UNA MANO LAVA L'ALTRA OZ TU TI DAM POPUST ZA PRIHAJAJOČE HUSARJE POLEN ! LADRO JE IN BO OSTAL LADRO, ČE KDO RAZUME IN VE ZAKAJ IMA NEKDO TAK
NADIMEK
Istriano |  18 .04. 2020 ob  08: 00
Vrtovec nima pojma o pojmu. Diplomirani teolog, torej falirani župnik in infrastruktura, kaj ima to skupnega?