INTESA SANPAOLO ŽELI PREVZETI TEKMECA: Vendar delničarjem konkurenta niso pripravljeni dati denarja

Svet

Italijanski bančni velikan Intesa Sanpaolo, ki je prek istoimenske banke prisoten tudi v Sloveniji, želi prevzeti manjšega tekmeca UBI. Za banko s sedežem v Torinu želi velikan iz Milana odšteti 4,9 milijarde evrov. S prevzemom bi Intesa Sanpaolo utrdila svoj položaj vodilne banke v Italiji, zavihtela pa bi se tudi na sedmo mesto v Evropi.

Intesa Sanpaolo sicer za UBI (Unione di Banche Italiana) ne ponuja denarja, temveč njenim delničarjem za vsakih 10 delnic ponuja 17 lastnih delnic. Po petkovem zaključnem tečaju to po navedbah Intese Sanpaolo pomeni premijo v višini 27,6 odstotka. Za financiranje posla namerava vodstvo Intese Sanpaolo delničarjem predlagati dokapitalizacijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Cilj bančnega velikana je prevzeti vsaj dve tretjini delnic banke UBI, nato pa banki združiti in ustvariti želene sinergije. Uradno prevzemno namero naj bi Intesa Sanpaolo pri regulatorju trga vrednostnih papirjev Consob vložila v 20 dneh.

Prevzemna namera sicer ni predhodno usklajena z banko UBI, od koder pa so že sporočili, da bodo njeni nadzorniki posel v najkrajšem času proučili in se o njem izrekli.

"Želimo združiti dva najboljša igralca v italijanskem bančnem sistemu ter ustvariti novo vodilno silo pri vzdržni in vključujoči rasti," je v sporočilu za javnost zapisal glavni izvršni direktor Intese Sanpaolo Carlo Messina. Dodal je, da je bančni sektor v Evropi v fazi, ki zahteva večje ekonomije obsega in povečano investicijsko spodobnost.

Če bo do združitve prišlo, bo nastala banka z okoli 460 milijardami evrov odobrenih posojil, 1100 milijardami evrov denarnih vlog in 110.000 zaposlenimi. Intesa naj bi si zagotovila tudi tri milijone dodatnih strank.

Banka UBI je sicer prav ta teden napovedala zmanjšanje števila zaposlenih za 2000 in zaprtje 175 poslovalnic, Intesa pa napoveduje, da bi ob združitvi zaposlili 2500 novih delavcev.

Da bi si v primeru zelene luči za prevzem zagotovila tudi soglasje varuha konkurence, je Intesa Sanpaolo sporočila, da se je z banko BPER (Banca popolare dellEmilia Romagna) dogovorila o prevzemu 500 poslovalnic UBI na severu Italije in s tem 1,2 milijona komitentov. Ob tem naj bi lastniške deleže UBI v treh zavarovalnicah prodala zavarovalnici UnipolSai.

Intesa Sanpaolo bi ob uspešnem prevzemu le še utrdila svojo vodilno vlogo v Italiji pred skupino Unicredit, zavihtela pa bi se tudi na sedmo mesto med bančnimi skupinami v Evropi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija