IŠČEJO SE PROSTOVOLJCI ZA KLINIČNO ŠTUDIJO: Vpliv prehranskih dopolnil na zdravje in izgubo telesne mase

Koper

Na katedri za Prehransko svetovanje - dietetika bodo v sodelovanju s podjetjem Biovis d.o.o. izvedli zanimivo klinično študijo, s katero želijo ugotoviti učinkovitost uživanja različnih prehranskih dopolnil (z različnimi učinkovinami, ki vplivajo na metabolizem) na zdravje in telesno maso. Vsi udeleženci bodo poleg prehranskih dopolnil sledili tudi redukcijski dieti. Eno izmed osnov pri spremembi življenjskega sloga predstavlja prehrana, zato bo na voljo jedilnik, prilagojen vašim potrebam.

Tekom študije bodo spremljali splošno počutje, analizo telesne sestave, krvni tlak, biokemijske parametre in druge kazalnike zdravja pri zdravih osebah s povišanim indeksom telesne mase.

KAKŠNE SO PREDNOSTI SODELOVANJA V ŠTUDIJI?

  • 3-krat analiza sestave vašega telesa z bioelektričnim impedančnim analizatorjem in interpretacija rezultatov,
  • 3-krat meritev krvnega tlaka,
  • 3-krat analiza krvne slike (biokemijski kazalniki zdravja),
  • individualiziran jedilnik prilagojen vašim potrebam za čas študije,
  • preizkus izbranih prehranskih dopolnil,
  • popust v spletni trgovini podjetja Biovis d.o.o..

KDO SE LAHKO VKLJUČI V ŠTUDIJO?

  • zdrave osebe z indeksom telesne mase med 25-35 kg/m2, stare med 40 in 60 let;
  • če nimate srčno-žilnih obolenj, sladkorne bolezni ali nevrodegenerativnih bolezni;
  • če ne uživate prehranskih dopolnil,
  • če ne uživate zdravil (za nižanje holesterola, krvnega tlaka ter nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID)).

KAKO BO ŠTUDIJA POTEKALA?

V študiji bo sodelovalo 6 skupin - vsaka skupina bo uživala eno od naključno izbranih prehranskih dopolnil (lahko je tudi placebo). Vsi udeleženci bodo imeli prehransko obravnavo in začrtano redukcijsko dieto. Razdelitev v skupine bo naključna, izbira prehranskega dopolnila ne bo možna in bo dodeljena s strani raziskovalcev.

Študija bo potekala 8 tednov. V tem času bodo udeleženci vsak dan zaužili prehransko dopolnilo in upoštevali načrt pripravljenega jedilnika, sestavljenega na podlagi njihovih potreb in ciljev za izgubo telesne mase.

Na začetku, po 4 tednih in ob koncu študije bodo udeležencem izmerili sestavo telesa in krvni tlak ter odvzeli vensko kri. Odvzem krvi in meritve bodo potekale na UP Fakulteti za vede o zdravju v Izoli (Polje 42, 6310 Izola). Ob koncu študije bo skupina, ki bo med raziskavo prejemala placebo, prejela določen izdelek v zahvalo. Vsi pa bodo deležni popusta v spletni trgovini podjetja.

KAKO SE LAHKO PRIJAVITE?

V kolikor ste pripravljeni sodelovati v študiji, ki se bo začela konec marca, vljudno vabljeni. Po prijavi vas bodo obvestili, ali ste primeren kandidat. V nadaljevanju boste prejeli natančna navodila o izvedbi in terminih obiska Fakultete za vede o zdravju (Polje 42, 6310 Izola), kjer bodo izvedene meritve.

Prijave zbirajo na naslovu: dopolnila@fvz.upr.si

Med študijo bodo skrbeli za higienske standarde, ki ustrezajo trenutnim epidemiološkim razmeram in za ohranjanje vašega zdravja. Meritve bodo potekale posamično, z maskami in rednim razkuževanjem rok, prostorov in pripomočkov v skladu z navodili NIJZ.

"Vaše sodelovanje bo za nas zelo dragoceno in bo doprineslo k zanimivim ugotovitvam, zato se že vnaprej zahvaljujemo za vaše sodelovanje," dodajajo v raziskovalni ekipi.

Raziskovalna ekipa iz Katedre za prehransko svetovanje – dietetiko UP FVZ