ITALIJANSKA ARCA SE JE VRNILA NA PRESTOL: Slovenska Way of Life na tretjem mestu (FOTO, VIDEO)

Svet

Italijanska jadrnica Arca je zmagovalka 55. barkovljanke, najbolj množične regate na svetu, ki je danes potekala v Tržaškem zalivu. Na startu je bilo prijavljenih 1773 jadrnic vseh velikosti, regata pa se je v brezvetrju odvijala po polžje. Najboljša slovenska predstavnica je bila na tretjem mestu Way of Life.

Pomanjkanje vetra je krojilo današnje dogajanje v Tržaškem zalivu. Hitrost vetra po podatkih specializirane spletne strani Windfinder.com za Barkovlje ob startu regate ni presegala dveh vozlov na uro (3,6 km/h), kar je močno otežilo delo jadralcev na startu.

Sapica se je malce okrepila in dosegla štiri vozle po poldnevu in vodilne vendarle potisnila v močno skrajšan cilj regate. Ta je bil po odločitvi žirije že na prvi boji, kar se je po poročanju italijanske agencije Ansa zgodilo prvič v zgodovini.

Pemiazione di Barcolana 55 presented by Generali

#Barcolana55 presented by #Generali #B55

Objavil/a Barcolana dne Nedelja, 08. oktober 2023


 
V zahtevnih jadralskih razmerah se je na koncu najbolje znašla italijanska maksi jadrnica pod taktirko Furia Benussija, ki se je po letu dni premora vrnila na prestol Barcolane. Lani je namreč slavila ameriška jadrnica Deep Blue, ki pa danes ni branila zmage.

V zaključku regate je Benussi krmilo predal 16-letni hčerki Marti Benussi, Arca pa je ciljno črto prečkala v času 1 ure 49 minut in 55 sekund.

Nekoliko v ozadju se je odvijal boj med italijansko jadrnico Prosecco Doc (nekdandjim Portopiccolom) pod vodstvom slovenskega krmarja Mitje Kosmine in plovilom Way of Life slovenskega projekta EWOL. Kot druga je z manj kot dolžino prednosti ciljno črto prečkala italijanska jadrnica, ki je za zmagovalko zaostala tri minute.

Današanja zmaga je sicer druga za Arco na barkovljanki po prvencu leta 2021, ko je bila hitrejša od ekipe Way of Life. Slednja je sicer pod istim imenom, a z drugo jadrnico, zmagala leta 2019.

Congratulazioni ARCA ????⛵️ Arca Sgr di Furio Benussi vince #barcolana55 presented by #Generali con un tempo di 1 ora 49 minuti e 55 secondi.

Objavil/a Barcolana dne Nedelja, 08. oktober 2023

Tudi tokrat je slovenski posadki ob mirnih razmerah kazalo dobro, saj je po startu prišla v vodstvo, ki ga je držala več kot pol poti do skrajšanega cilja. A v drugem delu in ob nekoliko močnejšem vetru je na svoj račun prišla Arca.

"Morda je ekipa na koncu naredila eno taktično napako, ne glede na to so se borili in bili v vodstvu večji del regate. Porazi so del življenja, iz njih se je treba učiti," je o razpletu dejal nekdanji slovenski olimpijski jadralec Gašper Vinčec, sicer vodja projekta EWOL.

Vinčec sicer danes ni bil za krmilom najhitrejše slovenske jadrnice, saj je tega tokrat predal Mauriziu Benčiču. Namesto tega pa je sam bil za krmilom jadrnice z 30 otroki na krovu v sklopu projekta za promocijo vključevanja mladih v jadranje.

"EWOL je pred leti zagnal akademijo za mlade jadralce, s katero želimo ponuditi mladim možnost za jadranje. Vmes je prišla pandemija covida-19, ki je nekoliko prekrižala naše načrte, a letos smo znova zagnali vse skupaj," je dejal Vinčec. Med tistimi, ki so mu na jadrnici danes delali družbo, je bilo tudi več več otrok, ki jim je sodelovanje omogočila Zveza prijateljev mladine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prč |  08 .10. 2023 ob  17: 19
Bravo Gašper.