IZBOR NAJ JAVNIH STRANIŠČ: Za najslabšo urejenost 'straniščna metlica' Kopru

Slovenija

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je pred 19. novembrom, dnevom stranišč, razglasilo rezultate izbora za naj javno stranišče. V kategoriji mestnih občin je naj stranišče v Novem mestu, v kategoriji ostalih občin v Črnomlju, med bencinskimi servisi pa na Petrolu Vrtojba. Podelili so še straniščne metlice za najslabše urejena stranišča.

Straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča leta 2023 med mestnimi občinami je dobila Mestna občina Koper, ki ima javna stranišča na 11 lokacijah, a so nekatera plačljiva ali niso dostopna invalidom. V kategoriji ostalih občin je straniščno metlico dobila Gornja Radgona, med bencinskimi servisi pa Petrolov bencinski servis Voklo v smeri Avstrije.

Člani komisije društva so v izboru preverjali, kakšno je stanje javnih stranišč v 12 mestnih občinah, 93 ostalih občinah in 56 bencinskih servisih ob avtocestah. Ocenjevali so dostopnost, označenost dostopa, urejenost, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material.

V okviru akcije so poleti prevozili 4689 kilometrov in izvajali terensko ocenjevanje na več kot 180 lokacijah javnih stranišč po vsej Sloveniji, so sporočili. Letos so v ocenjevanje poleg stranišč občin in bencinskih servisov dodali še ekostranišča.

Vodja in koordinatorica akcije Danica Korenje ob razglasitvi rezultatov povedala, da v društvu po 15 letih izvajanja akcije ugotavljajo napredek na področju javnih stranišč.

Nadaljevali jo bodo tudi prihodnje leto, postavili pa so si cilj, da bi imela vsaka občina v Sloveniji javna stranišča, ki bi bila urejena in lepo vzdrževana.

V društvu so izdali bilten z vsemi podatki o ocenjenih javnih straniščih. Na njihovi spletni strani so na zemljevidu označena vsa ocenjena javna stranišča v letu 2023, podatki pa so tudi v brezplačni mobilni aplikaciji.

S pomočjo akcije ocenjevanja urejenosti javnih stranišč želi društvo pomagati pri odpravljanju ovir za osebe s kronično vnetno črevesno boleznijo ter osveščati javnost o pomenu stranišč.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  19 .11. 2023 ob  10: 44
11
od najboljšega do najslabšega....bravo Koper
alfa |  19 .11. 2023 ob  05: 23
14
tako je galeb...nekoč je bil nekdo drug župan ,ki je poleg urejenih wc imel še varnostnike po parkih...da bilo je nekoč
Martin Kacur |  18 .11. 2023 ob  19: 17
26
Sramota za komunLo in župana
Na pogled bela srajca kjer se ne vidi pa.posrane gate.
galeb |  18 .11. 2023 ob  13: 59
36
Ma dio šanto ka niso koprski javni kandoti en bot vre puno cajta nazad dobili prvo premio za narbulše kandote u državi? Ma kedu hodi k nam scat da so naši kandoti zdej narslabši?