IZOLA: Občina ne bo uveljavljala predkupne pravice za zemljišče v Livadah

Izola

Potem ko je prvotni kupec napovedal prodajo zemljišča za sedem milijonov evrov, občinski svet ni podprl uveljavitve predkupne pravice. Na četrtkovi seji je sprejel tudi rebalans proračuna in podrobni prostorski načrt za območje bolnišnice.

Zemljišče v Livadah, namenjeno gradnji 175 stanovanj, je občina za 2,4 milijona evrov prodala podjetju Projekt 2020. Ceno, doseženo na javni dražbi, so nasprotniki prejšnjega župana Danila Markočiča ocenjevali za nizko. Povezovali so jo z visoko ceno za zasebni oljčnik, ki ga je nameraval Markočič prodati lastniku družbe Projekt 2020. Protikorupcijska komisija ni ugotovila kršitev zakona, zaznala pa je korupcijska tveganja. Postopek, ki so ga sprožili kriminalisti, še ni končan.

Sredi junija je bila občina obveščena, da namerava Projekt 2020 zemljišče za sedem milijonov evrov prodati koprski družbi Rezidenca Momento

Župan Milan Bogatič je odločitev prepustil občinskim svetnikom. Slednjim je možnosti predstavil odvetnik Aleksij Mužina. Zelo skeptičen je bil glede možnosti uveljavitve pogodbenega določila, po katerem bi lahko občina spet odkupila zemljišče za 2,4 milijona evrov, če Projekt 2020 eno leto po pridobitvi gradbenega dovoljenja ne začne z gradnjo stanovanj. Ta rok se izteče oktobra. Pogoj pa so v pogodbo dodali tik pred podpisom, v razpisu dražbe ni bil predviden, kar bi lahko bilo povzročilo pravne zaplete.

Iz razprave je bilo razumeti, da je sedem milijonov previsoka cena. Občinski svet ni sprejel sklepa o uveljavitvi predkupne pravice. Sklenil pa je, da se morata novi kupec in prodajalec pred sklenitvijo pravnega posla seznaniti z vso dokumentacijo o preteklih poslih s tem zemljiščem. To naj bi zavarovalo občino pred morebitnimi prihodnjimi tožbami zaradi ravnanja v preteklosti.

Brez razprave in soglasno je občinski svet dokončno sprejel podrobni prostorski načrt za območje izolske bolnišnice. Ta predvideva gradnjo dveh novih stavb, kamor bi se preselila Fakulteta za vede o zdravju in medicinski center Medicor, in tudi manjše prizidke bolnišnice.

Sprejeli so tudi rebalans letošnjega občinskega proračuna. Na podlagi tega bo občina letos najela 2,7 milijona evrov dolgoročnega posojila, in ne en milijon. Občina bo prodala še nekaj nepremičnin. Spremenjeni proračun vsebuje tudi dodatnih 400.000 evrov za gradnjo suhih zadrževalnikov.

Na seji so se seznanili tudi z odstopom Vide Orbanič s položaja občinske svetnice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  08 .07. 2023 ob  20: 46
brez panike. vse je dobro dogovorjeno in ruski lastnik-i ter slo-bih portaborse bodo vse lepo speljali !
Zhe |  07 .07. 2023 ob  19: 56
-1
Vse je odvisno od tega kako je pripravljena pogodba. Pogodba je dogovor na papirju in v svobodnem svetu velja, da je dovoljeno vse kar ni izrecno prepovedano.
Drugo pa je kako dobro zna občina varovati svoje interese skozi pravo. Po mojih izkušnjah, žal, pogosto ne ravno najbolje.
Če bo oktobra letos z gradnjo nekdo začel in če ni izrecno zahtevano kdo naj gradi, potem pogodba ne bo kršena.

Ima pa razlika med prodano ceno s strani občine in prodajno ceno sedaj, slab priokus ... ampak žal se tako prepogosto ravna z javnim premoženjem. Če bi nekdo to ustvaril s svojim trudom bi verjetno drugače razmišljal.

Po drugi strani je pa tudi marsikdo prodal letos stanovanje po dvojni ceni glede na nakup par let nazaj ... trg je tudi pregret, visoka je tudi inflacija. Ta projekt pa naj bi prinesel nova stanovanja, ki se bojo prodajala na pregretem trgu, kjer primankuje stanovanj. In po parih letih inflacije, ko bojo zgrajena, se bodo prodajala sigurno dražje kot bi se v času prvotne prodaje zemljišča.

Ni vse tako črno belo.
Stiv Rivs |  07 .07. 2023 ob  09: 40
Projekt 2020 je z občino podpisal pogodbo v kateri se zavezuje , da bo začel z gradnjo najkasneje oktobra letos.
Vmes se premisli in proda vse Guberacu za kar nekaj milijonov več.
Če to ni kršenje pogodbe , kaj potem je .
Postopek, ki so ga sprožili kriminalisti, še ni končan.
Najprej rečejo, da NAS bodo zadolžili za en milijon, na koncu pa bo 2,7 milijonov.

Še dobro, da bo Bogatič zrihtal tehnološki park, ki bo rešil vse te naše probleme.