Izolska bolnišnica ostala brez posojila

Zdravje

Ministrstvo za finance je v oktobru odobrilo likvidnostna posojila iz državne zakladnice šestim bolnišnicam, so za STA sporočili z ministrstva za finance. Skupna vrednost posojil znaša 5,537 milijona evrov, kar je manj, kot so zaprosile bolnišnice. Za posojilo v skupni vrednosti 18,1 milijona evrov je sicer zaprosilo devet bolnišnic.

Največje posojilo so odobrili Splošni bolnišnici Novo mesto, in sicer 1,827 milijona evrov, več kot milijon evrov pa še jeseniški bolnišnici (1,245 milijona evrov). Poleg tega so posojilo odobrili še splošnim bolnišnicam Murska Sobota (700.000 evrov), Ptuj (800.000 evrov), Slovenj Gradec (450.000 evrov) in Bolnišnici Topolšica (515.000 evrov), so za STA navedli na ministrstvu za finance.

Odobrili so jim manj sredstev od zaprošenih, saj "je upravljavec sredstev sistema enotnega zakladniškega računa pri dodeljevanju upošteval načelo varnosti in likvidnosti", so še zapisali na ministrstvu.

Brez posojila ostale izolska in sežanska bolnišnica

Namero po zadolževanju je avgusta izrazilo devet bolnišnic - splošne bolnišnice Murska Sobota, Slovenj Gradec, Izola, Jesenice, Ptuj in Novo mesto, Bolnišnici Sežana in Topolšica ter Center za zdravljenje otrok Šentvid pri Stični. Skupno naj bi potrebovale 18,1 milijona evrov.

Bolnišnici Izola in Sežana ter Center za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični torej posojila (vsaj v oktobru) niso prejeli.

V prvem polletju je pozitivno poslovalo osem bolnišnic, negativno pa 18. Poslovanje bolnišnic se poslabšuje zaradi negativnega denarnega toka, prav tako se neplačane obveznosti z daljšimi zapadlimi roki povečujejo. Ob koncu leta bodo bolnišnice predvidoma beležile 11,5 milijona evrov minusa.

Ker je likvidnostno stanje nekaterih bolnišnic tako slabo, so jim dobavitelji grozili z blokado računov. Posojilo iz zakladnice bodo bolnišnice morale odplačati v enem letu, zato so tudi morale pripraviti konkretne sanacijske načrte.