IZRAELSKI VOJAKI MUČILI ZDRAVSTVENO OSEBJE: Pretepanje, klečanje, polivanje z mrzlo vodo (VIDEO)

Svet

Zdravstveno osebje bolnišnice v Gazi je nedavno razložilo BBC-ju, kako so jih izraelske enote prejšnji mesec obravnavale med vdorom v bolnišnico. Vojaški pripadniki naj bi jim zavezali oči, jih pridržali, slekli in večkrat pretepli.

Zdravnik iz bolnišnice Nasser, Ahmed Abu Sabha, je pojasnil, da so ga izraelske enote teden dni zadrževale v priporu, pri čemer so bili z njim psi z nagobčniki, eden izraelski vojak pa naj bi mu zlomil roko. Podobne izkušnje sta za BBC delila še dva druga zdravnika, ki sta želela ostati anonimna. Opisala sta, kako so ju poniževali, pretepali, polivali z mrzlo vodo in ju več ur sili klečati v neprijetnih položajih, kar naj bi trajalo več dni, preden sta bila izpuščena.

Iraelska vojska (angl. Israel Defense Forces, kratica IDF) je v bolnišnico v mestu Han Junis na jugu Gaze vdrla 15. februarja, ker naj bi se tam skrivali pripadniki Hamasa in ker naj bi imeli izraelske talce.

dr. Ahmed Abu Sabha

IDF je deloma pojasnila vsebino videoposnetka (lahko si ga pogledate TUKAJ), pri čemer so navedli, da je običajno med aretacijo potrebno, da teroristi slečejo svoja oblačila. Zdravstveno osebje so po pregledu odpeljali v bolnišnično stavbo, jih pretepli in nato odpeljali v prostore za pridržanje. Zdravnik Abu Sabha je opisal ravnanje kot mučenje, pri čemer so jih prisilili stati več ur brez odmora in ležati na trebuhu, pri tem pa jim niso dali hrane več ur.

BBC že več tednov raziskuje zgodbo bolnišnice, pri čemer so se pogovarjali z zdravniki, medicinskimi sestrami in drugim osebjem. Družine petih zdravnikov so potrdile, da so njihovi svojci zdaj pogrešani. Po prevzemu bolnišnice naj bi se stanje pacientov drastično poslabšalo, pri čemer je IDF zatrdil, da so zagotovili hrano in nadomestni generator, medtem ko poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (angl. World Health Organization, kratica WHO) trdi nasprotno.

Zdravniki so tudi izjavili, da je porodnišnica Mubarak postala kraj zasliševanja in pretepanja osebja s strani IDF. Priporniki so trdili, da so jih pretepali s palicami, cevmi in pestmi, medtem ko so bili goli. Dr. Abu Sabha je povedal o kaznovanju za domnevne prekrške, pri čemer so ga prisilili stati z rokami dvignjenimi nad glavo, nato pa ga pretepli, nanj naščuvali pse in ga označili z Davidovo zvezdo.

IDF je izročila trupla 48 Palestincev, ki naj bi bili umorjeni med obleganjem bolnišnice Nasser. Pridržani zdravniki so izjavili, da so jih predvsem spraševali o morebitnih talcih ali borcih Hamasa. Visoki uradniki IDF trdijo, da so osebje v bolnišnici priprli le, če so imeli utemeljene razloge za domnevo, da imajo informacije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  12 .03. 2024 ob  17: 07
10
že iz starega Egipta so izgnali žide. To je bilo prvič. Pa ni hudič da jih celo zgodovino preganjajo samo zaradi tega ker so židi. Verjetno je še kak drug razlog.