IZREDNA DRAGOCENOST SE VRAČA V GRAD MIRAMARE: Po izginotju najdena na dražbi v Monaku (FOTO)

Trst

Burna zgodovina miramarskega gradu vedno znova privablja turiste v ta tržaški biser. Odslej bodo imeli še razlog več za njegov obisk. V Grad Miramare se vrača izredno dragocen predmet, žezlo soproge cesarja Maksimilijana Habsburškega, princese Šarlote, za katero je veljalo, da je izginilo v neznanih okoliščinah, ki pa morda le niso tako zelo neznane.

Za žezlom se je v preteklosti izgubila vsaka sled, zdaj pa se vrača v miramarski grad. Na dražbi v Hotel de Ventes de Monte-Carlo ga je za 120.000 evrov kupila fundacija CRT, poročajo tržaški mediji.

Žezlo meri v dolžino 34 cm, v širino 6 cm in tehta 418 gramov. Okrašeno je z rubini, diamanti in smaragdi. Šarloti ga je leta 1864 podaril mestni svet v kraju San Juan de Rio v mehiški državi Queretaro. Na vrhu ima žezlo cesarsko krono, ki jo obdajajo leteči orli. Ohranjena pa je tudi originalna škatla za spravilo tega predmeta neprecenljive vrednosti.

Na dražbo so ga dali potomci belgijskega barona Adriena Goffineta, ki je živel v času od leta 1812 do 1886. Po nasilni smrti Šarlotinega moža Maksimilijana Habsburškega leta 1867, bil je ustreljen, naj bi Šarlotin brat in belgijski kralj Leopold II. prosil Goffineta naj Šarloto iz Gradu Miramare pripelje nazaj v Belgijo. Tu je umrla junija 1927 stara 87 let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija