JAJCE Z OGROMNIM POTENCIALOM: Staro je skoraj 2000 let, v njem pa so našli to (FOTO)

Svet

V mestecu Aylesbury v osrednji Angliji so našli jajce iz časov starega Rima, ki po skoraj 2000 letih še vedno vsebuje tekočino, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Strokovnjaki menijo, da gre za jajčni beljak in rumenjak, ki sta se zlila v eno tekočino.

Jajce naj bi pred leti našli v jami, iz katere so nekoč črpali vodo za varjenje piva, njegov izvor pa naj bi segal v obdobje med leti 270 in 300. Pred nekaj meseci so opravili ponoven pregled jajca, ki je verjetno kokošje. Slikanje z računalniško tomografijo je pokazalo, da sta v njem prisotna zračni mehurček in tekočina.

Edward Biddulph, vodja izkopavanj pri dobrodelni organizaciji Oxford Archaeology, je za dpa potrdil mnenje strokovnjakov, da gre pri najdeni tekočini za kombinacijo jajčnega beljaka in rumenjaka, ki sta se zlila v eno tekočino. "To jajce ima ogromen potencial za nadaljnje raziskave," je dodal.

Starodavno jajce namreč odpira različna vprašanja, denimo o tem, kakšna vrsta kokoši ga je znesla, ter o reji in uporabi kokoši in ptic v času starega Rima. Biddulph je povedal še, da so na najdišču poleg jajca odkrili košaro, najdeni predmeti pa bi bili lahko del daritve rimskim bogovom podzemlja ob pogrebnem obredu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija