JE OPENAI KRŠIL NAČELA GDPR? Italija prva zahodna država, ki je blokirala ChatGPT

Svet

Italijanski informacijski pooblaščenec je podjetje OpenAI, ki je predlani izdelalo slavnega klepetalnega robota umetne inteligence ChatGPT, obtožilo kršenja splošne uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR). Ameriško podjetje ima zdaj 30 dni časa za odgovor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski regulator je priljubljeno platformo ChatGPT zaradi pomislekov glede varstva osebnih podatkov lani za nekaj tednov blokiral, s čimer je Italija postala prva zahodna država, ki se je odločila za tako potezo.

V Italiji menijo, da OpenAI nima pravne podlage za utemeljitev množičnega zbiranja in shranjevanja osebnih podatkov za usposabljanje algoritmov, na katerih temelji ChatGPT. Zmotilo jih je tudi pomanjkanje preglednosti o izbranih podatkih.

Zdaj je informacijski pooblaščenec zaključil, da "razpoložljivi dokazi kažejo na obstoj kršitev splošne uredbe EU o varstvu podatkov".

OpenAI ima 30 dni časa za odgovor na obtožbe v zvezi z domnevnimi kršitvami.

Italijanski regulator bo sicer, kot je napovedal, pri dokončni odločitvi upošteval izsledke delovne skupine, ki jo je ustanovil osrednji podatkovni regulator EU, da bi državam pomagal pri reševanju težav v zvezi s ChatGPT.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  31 .01. 2024 ob  13: 23
Kako pa se bo odzvala naša informacijska pooblaščenka?