JE ZARAČUNAVANJE VODE IZ VODOVODA IN DODATNEGA KROŽNIKA DOPUSTNO? "Poskrbite za kader, od njega ste odvisni, ne od zaračunavanja pogrinjka"

Slovenija

Nekateri lokali zaračunavajo vodo iz vodovoda in dodatni krožnik gostom. To je praksa že nekaj let. Veliko je lokalov, ki po določenem času s takšno prakso prenehajo, saj se jim ne izplača. Družbena omrežja so predvsem v času poletne turistične sezone polna objav s fotografijami, na katerih so računi z zaračunano vodo iz vodovoda.

Kot je za časnik Večer povedal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije Blaž Cvar, se mu zaračunavanje nečesa, za kar mora nekdo opraviti delo in v kar je vložen material, ne zdi sporno, ker gostinci po njegovi oceni ne prejemajo želene plače. Povsem mogoče naj bi tako bilo, da se bo začela voda, ki je v Sloveniji izredno kakovostna, zaračunavati.

Po mnenju učiteljice gastronomije in avtorice priročnika 'Čarobni svet serviet' Simone Pompe, pa je postrežba vode h kavi običajna in se ne sme zaračunavati. Zaračuna se lahko voda iz vodovoda, ki je postrežena v steklenici ali vrču. V tem primeru mora biti voda zavedena v ceniku pijač. Glede zaračunavanja dodatnega krožnika pa je Pompetova jasna, da je to ne le sporno, ampak tudi nedopustno.

Pa še na nekaj pomembnega je opozorila v izjavi za časnik Pompetova, 'lastniki gostinskih obratov morajo izjemno pozornost namenjati kadru v gastronomiji, saj je njihov obstoj odvisen od kuharjev in natakarjev in ne od dodatnega zaračunavanja vode ob kavi ali pogrinjka'.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija