JELINČIČ SE JE "SPRAVIL" NA PRIMORSKEGA POSLANCA IN ITALIJANE: Tako grdo mnenje ima o njih

Slovenija

Zmago Jelinčič Plemeniti je prepričan, da Italijanom ni mogoče zaupati. Po sredinem glasovanju o novem zakonu o varstvu javnega reda in miru v državnem zboru, ki ni dobil zadostne podpore, je na Twitterju natrosil očitke na račun poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže. Ta se je pri glasovanju vzdržal, zato mu Jelinčič očita, da "se ni izneveril zgodovinskim dejstvom, da Italijanom ni mogoče zaupati. Tudi danes je glasoval v nasprotju s podpisanim dogovorom z vlado".

Felice Žiža

Predlog zakona o varstvu javnega reda in miru v državnem zboru ni dobil zadostne podpore. Zanj je glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 44. Žiža se je pri glasovanju vzdržal.

Jelinčičev zapis na Twitterju je novinar Radia Capodistria Stefano Lusa komentiral kot "stare in nesprejemljive predsodke na račun Italijanov", Žižo pa je podprl predsednik italijanske samoupravne skupnosti Can Costiera in nekdanji koprski podžupan Alberto Scheriani, piše Primorski dnevnik.

Pri slovenskem mediju v Italiji so še zapisali, da je Žiža resda podpisal dogovor z Janševo vlado, a mu to ne preprečuje, da pri nekaterih zakonih glasuje po lastni vesti in prepričanju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stiv Rivs |  24 .09. 2021 ob  20: 59
@Paritzanistrian
Italijani so potomci niza raznih italskih ljudstev (nekaj manj kot 30), ki so pred rimskim pohodom nad Evropo naseljevali italijanski polotok.
Zato se uporablja izraz Italijani, da opišemo vse.
Zgodovina Italije je zelo dolga in raznolika, tako na severu, kot na jugu.
Tu ni govora o oblastnikih ( rimljani, longobardi, franki, nemci, francozi, avstrijci, italijani, jugoslovani) , ampak je govora o kulturni zapuščini v Istri, ki je vsaj od Rimljanov naprej do konca 2. svetovne vojne bila izrazito italijanska.

Sicer pa so latini v tistih časih živeli južno od rimljanov.

Bižad |  24 .09. 2021 ob  20: 07
Stiv Rivs, se strinjam z vsem, razen z... Pred prihodom slovanov so v Istri živeli latini ne pa italijani. Če pa Latini ne bi iztrebili histrov(nekje 270.leta pnš) avtohtonih prebivalcev istre bi tu govorili ilirski jezik. Venezziani potomci latinov, so se asimilirali v italijane komaj po letu 1866. Italijani so Istri vladali le slabih 30let. Sicer pa je zgodovina za večino ljudi španska vas. Slovani so v istri že od 7.stol. In ta glavno je, da je Jelinčič en velik idi..jot in vojni profiter, lopov... In največja žalost je ta, da živi v Kopru. Vsem prebivalcem Istre želim vse dobro in veliko uspehov, tako slovencem kot italijanom in hrvatom. Lp
Stiv Rivs |  24 .09. 2021 ob  13: 44
Jelinčiču je nerazumljivo dejstvo, da lahko nekdo, ki sploh ni v vladi, voli po svoji vesti oz. se vzdrži.
Potem pa spelje zadevo na gnil nacionalizem, ki je tej vladi tako dragocen.
Jelinčič je zaprisežen anti komunist.
Od njega bi kvečjemu pričakoval pobudo, da se Istri (tudi slovenski) spremeni status, glede na to, da je bila okupirana s strani "totalitarnih komunističnih sil".
Torej, da se vrne velik del ukradenega premoženja in nepremičnin domorodcem ali potomcem, ki s fašizmom niso imeli nič.
So bili samo Italijani, prebivalci Istre še pred prihodom Slovanov.
Ištrijan |  24 .09. 2021 ob  13: 32
10
Perché contro? Semmai, ha fatto bene ad astenersi, per il bene del popolo! La proposta di legge era ingiusta, discriminatoria, rivolta contro il democratrico diritto di manifestare liberamente il proprio pensiero e di criticare i governanti. Con questa legge verebbero così a crearsi le condizioni di puniere lo svolgimento di questo diritto con un'ammenda pari fino a 1000 euro!
mente |  24 .09. 2021 ob  10: 45
be stiamo messi bene anche questo contro il popolo sloveno........ Ziza dai dicci dove vivi sei come Fafangel che abita a Muggia