KAKO BOMO TO OBČUTILI MI? Večina upravnih enot bo zaostrila stavko, tudi v Kopru

Slovenija

Sindikat državnih organov Slovenije je ministrstvo za javno upravo seznanil, da bo večina upravnih enot, za zdaj 37 od 58, v sredo zaostrilo stavko do izpolnitve stavkovnih zahtev. Ministrstvo je medtem razširilo nabor bistvenih nalog, ki so po njihovem mnenju nujne za uresničevanje funkcij delovanja upravnih enot med stavko.

Zakon o stavki določa, da je na upravnih enotah treba zagotoviti izvajanje nalog, ki so bistvene za uresničevanje delovanja upravnih enot med stavko. Ministrstvo za javno upravo je objavilo razširjeni nabor nalog za upravne enote, ki bodo stavkale vsak dan. Tako je med drugim odločilo, da upravne enote izdajajo dokumente v vsakem primeru, ne le v nujnih primerih, kot je veljajo do sedaj v času stavke.

Predsednik sindikata Frančišek Verk je za STA poudaril, da ne gre za nujne naloge. "To je zastraševanje in pritisk na zaposlene," je poudaril Verk. Dejal je, da seznama vseh upravnih enot, ki bodo v sredo stavkale do izpolnitve nalog, še nimajo, da pa se bodo za to med drugim odločile vse največje upravne enote, torej upravne enote v Ljubljani, Mariboru, Celju in Kopru.

Sindikat se je z vladno pogajalsko skupino po Verkovih besedah nazadnje srečal pred skoraj mesecem, to je 16. aprila, nova pogajanja z vlado glede dela na upravnih enotah pa za zdaj niso predvidena. Zaposleni na upravnih enotah s stavko opozarjajo na nizke plače in obremenjenost z velikim pripadom zadev. Med stavkovnimi zahtevami sta povišanje plač vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.

Ministrstvo za javno upravo je prejšnji teden pojasnilo, da nadaljujejo pogajanja s sindikati o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju, katerega ključni del je nova plačna lestvica. Ta predvideva "dodatne finančne učinke na povišanje plač javnih uslužbencev", s poudarkom na najnižje plačanih delovnih mestih, ki so tudi na upravnih enotah.

Stranke lahko večino upravnih zadev urejajo na katerikoli upravni enoti v Sloveniji, so še sporočili z ministrstva. Zaposleni na večini upravnih enotah so sicer ob sredah stavkali od 13. marca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  14 .05. 2024 ob  10: 42
-1
@Stric iz ozadja večina te drhali iz UE so levičarji, ko je zmagala Golobova vlada so vsi plesali!
Jaz za to stavko bi nim dal vsem odpoved!!! Naj gredo delat v realni sektor drhal pokvarjena!!!
Martin Kacur |  14 .05. 2024 ob  07: 22
Tudi jaz pozivam k stavki. Začnimo zamujat s plačilom davkov in prispevkov. Zakaj bi plačevali, če nam država ne nudi stotitev, ki jih mi financiramo.


Stric iz ozadja |  13 .05. 2024 ob  20: 04
Edino pravilno!!! Tako se dela!!! Dokažite tej drhali oziroma kriminalni združbi, ki vodi našo državo, da jih imamo dovolj! Nesposobni, zapohani paraziti!!