KAKO DOBRI TIHOTAPCI STE? Obiskovalci novega muzeja se bodo lahko preizkusili tudi v sobi pobega

Goriška

V prostorih nekdanjega maloobmejnega prehoda na Pristavi pri Novi Gorici bodo v soboto odprli Muzej tihotapstva. Ta bo četrti manjši muzej na meji med Slovenijo in Italijo, ki jih želijo v prihodnje povezati s kolesarsko in peš potjo. V prostorih muzeja bo na ljubitelje avantur čakala tudi soba pobega na temo tihotapstva.

Projekt Muzej na meji se začenja na novogoriški železniški postaji ter nadaljuje v vojaškem stolpiču na Vrtojbenskem polju in stalni muzejski zbirki Spomni se name na mirenskem pokopališču; tem trem se sedaj pridružuje še Muzej tihotapstva na Pristavi. Zamisel za ta muzej je že pred leti dal pokojni nekdanji direktor Goriškega muzeja Andrej Malnič. Avtor razstave je kustos Goriškega muzeja Rok Bavčar.

Razstave o tihotapstvu v času socialistične Jugoslavije poskuša obiskovalcem čimbolj približati čas tihotapljenja na goriški meji, ki je starejšim generacijam še zelo dobro poznan iz lastnih izkušenj. Čez mejo so v Italijo nosili, česar je bilo v Jugoslaviji v izobilju, kot so jajca, meso, maslo, žganje, v Slovenijo pa se je "švercala" predvsem kava, ki je je primanjkovalo oziroma je bila veliko slabše kakovosti, pa tudi poper, riž, pralni prašek in drugo.

"Veseli smo in tudi osebno sem ponosen, da smo to zgodbo pripeljali do konca," je na včerajšnji predstavitvi muzeja povedal direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič.

Razstava Na šverc! Tihotapstvo na Goriškem po drugi svetovni vojni je posvečena dejavnosti, ki je bila ob mejah vedno prisotna. Govori o času po drugi svetovni vojni, ko so si ljudje na ta način skušali nekoliko izboljšati življenjski standard. Obmejni prebivalci so tihotapili blago tako iz Italije v Slovenijo oziroma v Jugoslavijo kot tudi obratno. Blago so največkrat skrivali pod obleko ali v obleki, v avtomobilih ali v kolesih, skratka povsod, kjer so predvidevali, da carinik morda ne bo preveril.

Določene izdelke je bilo nasploh prepovedano prenašati čez mejo brez posebnega dovoljenja. Pri marsikomu so cariniki na meji našli in nato zasegli skrito blago. V prvih povojnih letih se je iz Italije v Jugoslavijo švercalo samo zares nujne dobrine za osebno rabo. Od srede 60-ih let naprej pa se je kupna moč Jugoslovanov večala in nakupi v bližnji Italiji so postali vse bolj množični. Začel se je nakupovalni turizem in z njim je postal "šverc" donosen posel.

Stavbo, v kateri je postavljena razstava, ki jo bo odprli v soboto ob 17. uri, je pred leti pridobila Mestna občina Nova Gorica od gospodarskega ministrstva in jo predala v uporabo Goriškemu muzeju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija