KAKO JE LAHKO PRIŠLO DO TAKŠNE TRAGEDIJE? "Delovna skupina o vožnji tega vlaka ni bila obveščena" (FOTO)

Kronika

Vzrok tragične nesreče na železniški progi pri Prestranku, ko je vlak trčil v skupino delavcev, še ugotavljajo. Po prvih informacijah delovna skupina na progi ni bila obveščena o prihodu tega vlaka, je pojasnil direktor SŽ Infrastruktura Matjaž Kranjc. Vendar preiskava, ki bo nedvoumno pokazala, kaj je šlo narobe, še poteka.

Generalni direktor Slovenskih železnic (SŽ) Dušan Mes je v izjavi za medije pojasnil, da je potniški vlak, ki je vozil od Postojne proti Divači, pri kraju Prestranek naletel na delovno skupino, ki je takrat na progi vzdrževala sosednji tir. Pri tem je prišlo do tragičnega dogodka, v katerem sta dve osebi izgubili življenje.

Zakaj je prišlo do nesreče, po njegovih besedah še preučujejo in bi v tem trenutku težko že dali končne zaključke. Kranjc je tako medijem zaenkrat lahko pojasnil le, da je bila zjutraj ob 7.40 na progi med Postojno in Prestrankom na levem tiru prijavljena delovna skupina. "Ob 9.20 je potniški vlak, ki je vozil iz Ljubljane proti Sežani, naletel na to delovno skupino, ki o vožnji tega vlaka po prvih naših informacijah ni bila obveščena," je dodal.

Napovedal je, da bo opravljena preiskava protokolov signalnovarnostne naprave in posnetih pogovorov, ki bo pokazala, kaj je šlo narobe, da je do takega tragičnega dogodka prišlo. Na terenu so preiskovalne službe, poleg preiskovalcev SŽ tudi zunanji. Prav tako je na terenu pet sodelavcev, ki izvajajo psihosocialno pomoč.

Poleg dveh delavcev, ki sta umrla, sta bila še dva težje poškodovana, vendar naj po informacijah zdravnice na terenu, ki je poskrbela za prvo oskrbo, ne bi bila življenjsko ogrožena, imela naj bi zlome nog. Ostali niso bili poškodovani oz. imajo nekaj prask. V skupini je bilo sicer osem delavcev in čuvaj delovne skupine, je pojasnil Kranjc.

Danes ob 9.21 so bili policisti obveščeni, da se je železniški progi med železniškima postajama Postojna in Prestranek, pri železniškem prehodu Rakitnik, zgodila železniška nesreča, pri čemer je potniški vlak povozil skupino delavcev Slovenskih železnic, ki so na progi izvajali dela. Na kraju sta dva delavca podlegla poškodbam, druga dva sta bila huje telesno poškodovana. Štirje delavci v nesreči niso bili poškodovani.

Svojcem umrlih oziroma vsem prizadetim ob nesreči sta izrekla iskreno sožalje. "Danes je žalosten dan na Slovenskih železnicah," je dejal Mes.

Tudi s Policijske uprave Koper so sporočili, da preiskava nesreče še poteka, zato več podatkov ne morejo posredovati. Kot je v izjavi za medije dejal vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Koper Davor Tozan, kriminalisti še vedno opravljajo ogled kraja nesreče, zbirajo obvestila ter ugotavljajo dejstva in okoliščine.

Tozan je še pojasnil, da je bilo na potniškem vlaku, ki je trčil v delavce, deset potnikov, nihče od njih ni bil poškodovan.

Danes je bilo sicer po njegovih besedah na terenu večje število policistov in kriminalistov, dežurna preiskovalna sodnica in državna tožilka ter kolegi iz nacionalnega forenzičnega laboratorija in inštituta za sodno medicino, je pojasnil Tozan. Z ministrstva za delo pa so sporočili, da je kraju nesreče poleg prometnega inšpektorata tudi inšpektorat za delo. Ob tem je državni sekretar na ministrstvu Dan Juvan poudaril, da je vsaka takšna smrt odveč, zato "moramo zagotoviti dosledno upoštevanje pravil varnosti in zdravja na vseh deloviščih, da bodo takšni tragični dogodki v prihodnje preprečeni".

Na železniških tirih v Sloveniji v zadnjih desetih letih štiri delovne nesreče s smrtnim izidom

Na železniških tirih v Sloveniji so se v zadnjih desetih letih zgodile štiri delovne nesreče s smrtnim izidom. V dveh primerih je bil vzrok nepravilno gibanje po železniških tirih, v enem primeru vzrok smrti še ni znan, ker preiskava še ni zaključena, prav tako še poteka preiskava današnje nesreče, so sporočili iz Slovenskih železnic.

Leta 2018 je na železniški postaji v Kresnicah potniški vlak zadel delavca, ki je opravljal dela na tirih. Delavec je zaradi hudih poškodb na kraju dogodka umrl, šlo pa je za delavca pogodbenika Železniškega gradbenega podjetja, ki je del holdinga Slovenskih železnic.

V letošnjem letu so se zgodile tri nesreče s smrtnim izidom. V Podgradu pri Ljubljani je julija med delom na železniških tirih umrl železniški delavec po tistem, ko je stopil na sosednji tir, po katerem je pripeljal potniški vlak in trčil vanj.

Oktobra je v naselju Pako pri Borovnici potniški vlak zbil 31-letnega delavca. Reševalci nujne medicinske pomoči so s pomočjo gasilcev PGD Stara Vrhnika in Borovnica poškodovanega na kraju nesreče oživljali, vendar je delavec zaradi hudih poškodb umrl na kraju dogodka. Preiskava tega dogodka še ni zaključena, so danes pojasnili na Slovenskih železnicah.

Tretja letošnja nesreča pa se je zgodila danes na železniški progi med postajama Postojna in Prestranek, ko je potniški vlak zbil skupino delavcev Slovenskih železnic. Dva sta na kraju umrla, dva pa huje poškodovana, so navedli na Policijski upravi Koper. Nesrečo so potrdili tudi na Slovenskih železnicah, kjer so pojasnili, da je skupina devetih delavcev na progi izvajala nujna vzdrževalna dela.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  22 .12. 2023 ob  09: 38
@miura,ti pa kao veš?
Stiv Rivs |  22 .12. 2023 ob  07: 50
-3
Ta direktorja sta navadna idiota.
Niti toliko kulture nimata, da bi na TV izrazila sožalje sorodnikom dveh žrtev.
Objektivna odgovornost obstaja in sploh ni važno zakaj je prišlo do tragične nesreče.
solinar |  22 .12. 2023 ob  07: 09
Sožalje svojcem in čimhitrejše okrevanje poškodovanim.
Vseeno pa, ne morem razumeti kako to, da se ne da na brzino odskočiti, ko nekdo zakriči "VLAK".
Saj vlaki pri nas ne gredo 200 na uro in proga ni tako zavita, pa še čuvaja imajo.
Vsekakor pa, žalostno, da te vlak pomendra medtem ko delaš na progi. Res žalostno.
Miura |  21 .12. 2023 ob  20: 03
@ vseved - ne pametuj preveč, ker o zadevi ne veš ničesar, razen, če nisi zaposlen na SŽ ....
kokodek |  21 .12. 2023 ob  16: 38
11
žalosten dan, a nekaj je hudo narobe z varnostjo pri delu na železnicah.
vseved |  21 .12. 2023 ob  15: 35
14
Odstopiti morata direktor Mes in Matjaž Kranjc zaradi objektivne odgovornosti. No tako bi se zgodilo v normalnih državah.