Shranjevanje mleka na vratih hladilnika se morda zdi samoumevno, toda strokovnjaki opozarjajo, da s tem dejansko skrajšujete njegovo trajanje. Pravilno mesto za mleko je globlje v hladilniku, kjer je temperatura nižja.
KAKO PA VI HRANITE MLEKO? Znanstveniki razkrivajo pravilno mesto za shranjevanje v hladilniku - in to ni na vratih
Trendi
Vprašanje, kam shraniti mleko, je v zadnjem času postalo pogosto na Twitterju, potem ko je kmetica Ceri Cryer gledalcem oddaje BBC Breakfast svetovala, naj mleka ne hranijo na vratih hladilnika. Toda nekateri gledalci so bili skeptični, saj so opozorili, da so embalaže mleka pogosto prevelike, da bi se jih lahko shranilo pokončno na polici hladilnika, in da lahko puščajo, če se jih položi vodoravno.
Znanstveniki so kasneje podprli mnenje gospe Cryer. Dr. Christian Reynolds z Univerze City v Londonu je povedal za MailOnline: "Mleko je hitro pokvarljiv izdelek, zato mesto, kjer ga hranite v hladilniku in temperatura, pri kateri ga hranite, vplivajo na njegovo trajanje. To ne velja le za mleko - pomislite tudi na vse mlečne izdelke."
Dr. Reynolds tudi svetuje, naj potrošniki preverijo, ali je temperatura hladilnika nastavljena med 0-5 °C, da podaljšajo življenjsko dobo izdelkov. "Če je temperatura hladilnika nižja od 5 °C, lahko podaljšate trajanje mleka za en do dva dni. Sir in mleko lahko tudi zamrznete in tako podaljšate rok trajanja. Pomembno je ne le pravilno shranjevanje, temveč tudi preudarnost."