KAKO ZAŠČITITI DOM MED PRAZNIKI? To so "nasveti" nekdanje vlomilke

Svet

"Prevzgojena" vlomilka, ki je uspešno ukradla za več kot milijon dolarjev dragocenosti iz 70 hiš, opozarja, kako hitro lahko lastnina postane tarča kraje, posebno v prazničnem času, in podaja vrsto koristnih nasvetov, kako zaščititi svoj dom. 

Jennifer Gomez je "profesionalna" ameriška tatica, ki je v preteklosti uspešno oropala okoli 70 domov v skupni vrednosti več kot milijon dolarjev. V pogovoru za New York Post je razložila, kako zlahka lahko vaš dom postane tarča kraje in ponudila koristne nasvete o tem, kako se zaščititi v času praznikov.

Gomezova je vlamljala in plezala skozi okna, uporabljala lažne registrske tablice, jemala hrano iz hladilnikov, da bi odvrnila hišne ljubljenčke in se oblačila neopazno, da bi bila videti, kot da spada v sosesko. Tako dobro se je vklapljala v okolico, da ji je domačin nekoč nič hudega sluteč ponudil pomoč pri nalaganju ukradenega sefa v avto.

@jenjen.gomez PROTECT YOUR HOME FROM A THIEF.. safety tips from an ex-burglar #floridaprison #thief #prison #prisonbreak #prisonlife #prisontiktok #prisonstories #prisontok #burglary #burglars ♬ original sound - Jen Jen Gomez

Gomezova pravi, da je pogosto naletela na domove, kjer so v omarah hranili manjše sefe, ki pa dajejo lažen občutek varnosti. "Ampak ti sefi so majhni in ga lahko dobesedno poberem in odnesem. To izniči ves namen." 

Svetuje tudi, da se pomembnih stvari ne shranjuje skupaj. Ker imajo tatovi običajno na razpolago le par minut časa, ne pregledajo temeljito celega doma. Tako se je Gomezova pri svojem "delu" najprej namenila v spalnice, nato v delovne sobe ali pisarne. Kot pravi, so v v teh prostorih bili najpomembnejši osebni predmeti skoraj vedno shranjeni skupaj: "Poznam veliko lastnikov stanovanj, ki imajo doma vedno denar za nujne primere. Vedno je tam s potnimi listi, rojstnimi listi ..." Poleg tega, nadaljuje nekdanja tatica, "se zdi, da tega nikoli ne skrivajo. Vedno je v predalu ali v kuverti v omari. Vedno je zelo dostopen."

Da bi se izognila sprožitvi alarmnih sistemov, je Gomezova raje razbila okensko steklo. Zato svetuje bolj učinkovit varnostni element, ki tatove odvrne in po možnosti prestraši: senzorje za razbitje stekla. "Ko sem to slišala, sem samodejno pobegnila," priznava. "Takrat nisem mogla narediti veliko, da bi šla noter in iskala plen. Nisem imela veliko časa." 

Tudi kamere so izjemno učinkovito sredstvo proti kraji. "Večina tatov ne želi biti videna. Če se jim zdi, da so bili opaženi, bodo odšli. Osebno sem se vedno izogibala vsemu, kar ima kakršen koli videonadzor," je pojasnila.

Gomezova svetuje delo od doma, če je le možno. Najljubši čas za tatove je namreč med 8. in 11. uro dopoldne, torej med delovnim časom. Kot je priznala, je uvedba dela od doma med pandemijo zelo "obremenila" njeno "formulo" za vlome.

Gomezova je v prazničnem obdobju opazila hudo napako, ko jo ljudje delajo in ki zlahka vodi do kraje. "Veliko ljudi pusti odprte žaluzije, ker želijo, da se vidijo njihovi okraski in da je lepo in domače. A samo preprosta stvar, kot je zapiranje vseh žaluzij, rolet, naoknic, ko odideš, je zelo pomembno. Profesionalni tatovi namreč uspejo razbrati vrsto informacij, ki si jih ne morete niti zamisliti, samo iz odprtih žaluzij: kje so spalnice, morebitni predmeti, ki so vidni očem, prisotnost živali ipd., tudi če je alarm nastavljen," zaključuje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija