KAKO ZVENI EN STAVEK V 11 JEZIKIH? #T4EUsentences

Koper

Po letu in pol pridruženega članstva je Univerza na Primorskem je z novembrom postala polnopravna članica evropske univerze Transform4Europe (T4EU). T4EU je evropska univerza, ki združuje institucije z obmejnih prostorov 10 evropskih držav (in eno povezano univerzo), ki skupaj podpirajo in spodbujajo zeleni in digitalni prehod ter spodbujajo vključujočo družbo.

S 1. novembrom 2023 se je začelo novo projektno obdobje, saj je Evropska komisija 3. julija 2023 odobrila nadaljnji predlog zavezništva T4EU, s katerim bo še štiri leta podpirala Evropsko univerzo s proračunom v višini 14,4 milijona evrov iz programa Erasmus+. Ena od aktivnosti t. i. 'campus life', torej obštudijskega dogajanja, katerega koordinatorica je UP, je tudi mesečna objava T4EU stavkov. Kaj predstavljajo?

????In January we launch the T4EU monthly sentences project activity as a part of our Campus Life activity. Language shapes...

Posted by Transform4Europe on Srijeda, 31. januar 2024.

Evropska univerza združuje 11 različnih držav, 11 različnih jezikov – skupnega najdemo tako v vsebini, ciljih in v viziji, delovni pa je vedno angleščina. Vendar nam to ni bilo dovolj, saj prav v praznovanju raznolikosti najdemo svojo moč, ki nas združuje v spoštovanju in radovednosti. Slednji smo želeli zadostiti z odgovorom na vprašanje, kako torej zvenijo različni stavki, ki opisujejo področja ali namene zavezništva T4EU, v različnih jezikih, ne le v angleščini. Začeli smo s sloganom zavezništva T4EU - Boost the European Spirit! – nato pa bomo iskali navdih v vsakdanjem delu v okviru T4EU, ki povejo kaj nam sodelovanje v taki zvezi pomeni. Ne le nam, ampak članom vseh univerz zavezništva.

Prevode slogana v vse jezike Evropske univerze Trasform4Europe lahko najdete na tej povezavi.

UP pa bo koordinirala tudi izvedbo t. i. 'T4EU weeks', posebnih tematskih tednov, ki bodo potekali dvakrat letno, vsakič na drugi članici. Združevali bodo študente, raziskovalce in strokovne zaposlene vseh univerz. Prvi bo potekal v soorganizaciji UP in Univerze v Trstu (prav tako članice T4EU), kar prinaša okrepljeno čezmejno sodelovanje. V Kopru in Trstu bo tako v zadnjem tednu maja gostovalo okoli 200 študentov in zaposlenih vseh 10 univerz zaveze, ki bodo združeni tako na študijskih, strateških in družabnih vsebinah. Dogajanje se bo pričelo v ponedeljek v Trstu, v sredo se bodo udeleženci na različne načine odpravili v Koper, s posebnim dogodkom na meji, nato pa v okviru UP sodelovali v aktivnostih do konca tedna.

Unesco Chair for Heritage Interpretation and Education and Faculty of Humanities at the Univerza na Primorskem /...

Objavil/a Transform4Europe dne Torek, 23. januar 2024

Cilj Transform4Europe je usposobiti novo generacijo mladih Evropejcev, ki bodo sodelovali med različnimi disciplinami ter pridobili digitalne, medkulturne in podjetniške spretnosti. Za dosego teh ciljev se je povezalo 10 partnerjev: Saarland University, Nemčija; The University of Alicante, Španija; Estonian Academy of Arts, Estonija; The University of Silesia, Poljska; Sofia University St. Kliment Ohridski, Bolgaria; The University of Trieste, Italija; Vtautas Magnus University, Litva, University Católica Portuguesa (Portugalska), Univerza na Primorskem (Slovenija) in University Jean Monnet (Francija). Poleg tega se je mreži kot pridruženi partner pridružila Državna univerza Mariupol iz Ukrajine.