KAKŠEN NAJ BO DOBER ŽUPAN? Gašpar v Kopru tako, Gašpar v Piranu pa "tako" (VIDEO)

Koper

Teden dni pred uradnim začetkom volilne kampanje za letošnje lokalne volitve v javnosti še ni čutiti povišanega predvolilnega utripa. Med ljudmi in v medijih je sicer opaziti povečano prisotnost aktualnih županov, ki se nameravajo potegovati za naslednji mandat ter večjo intenziteto zaključevanja investicij, urejanja okolja in reševanja težav "navadnih" ljudi. V teh dneh že potekajo tudi predstavitve izzivalcev, ki se želijo zavihteti na županski stol. Toda kakšen mora biti dober župan?

Kmalu nas bodo tako na levi kot na desni znova nagovarjali županski kandidati, nekateri so že vidno povečali svojo prisotnost na terenu, predvsem pa na socialnih omrežjih. Kot uvod v to pestro obdobje, ki se zgodi na štiri leta, smo na Regionalu včeraj zasledili izjavo novopečenega kandidata za župana Pirana in pripravili komičen video, ki pa razkriva veliko več, kot se zdi na prvi pogled

Gašpar Gašpar Mišič, slovenski inženir navtike, poslovnež, direktor Okolja Piran in politik, ki smo ga včeraj ugledali v prispevku na eni od komercialnih televizij, ponuja svojo formulo: "Župana, ki je dober človek, naj si držijo ljudje doma. Mi rabimo župana, ki bo delal tudi, ko bodo ljudje spali," kar se je seveda nanašalo na njegovega siceršnjega trenutnega 'šefa' Zadkovića. 

Mišič se bo na tokratnih volitvah že drugič potegoval za župana Pirana (prvič leta 2010, ko je nato postal podžupan, leto zatem pa poslanec DZ in sekretar vlade). Čez štiri leta je poskusil v Ankaranu, leta 2018 pa je s svojo kandidaturo v Kopru in kasnejšo aktivno kampanjo v drugem krogu za aktualnega župana Aleša Bržana uspešno spodkopal svojega dotedanjega sopotnika in šefa Borisa Popoviča. A takrat je bila njegova formula o funkciji župana diametralno nasprotna današnji. Župan Kopra bi takrat po njegovo moral biti predvsem "dober človek". Časi se spreminjajo, mnenja tudi.

Kakšen mora torej biti dober župan? V svetu veljajo natančna merila, kakšen mora biti župan, predvsem pa mora biti dober menedžer z razvitimi organizacijskimi in vodstvenimi sposobnostmi, dober gospodar, zna prevzemati odgovornosti za delo in ravnanje, zna dobro komunicirati, je s svojim vedenjem prepričljiv ... Kajti župan je tudi politik, dober politik pa je, kot je nekoč zapisal Winston Churchill, "tisti, ki zna veliko in prepričljivo obljubljati, nato pa tisto, česar ni uresničil, tudi zagovarjati"

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
cazzimperio  |  16 .10. 2022 ob  20: 17
Napaka Geniota je ta, da je GGM-ča postavil za direktorja komunale. Letno je Genio dal uzurpatorju dva milijona evrov za preživetje podjetja.
V navezi Fakin in GGM se riše nadaljevanje izčrpavanja občine Piran.
Občina je postala predvsem plačljivo parkirišče. S tem onemogoča prebivalcem gibanje in trgovcem z lokali zmanjšuje posel. Ter povzroča vsem škodo.
Genio je padel hitro v past teh uzurpatorejev. Se ima čas, da direktorja odstavi.
kokodek |  14 .10. 2022 ob  08: 20
97
GGM vsake štiri leta menja prebivališče in kolobari v bitki za župansko mesto. Promovira se kot uspešen podjetnik, obenem se lepi na javne službe in funkcije. Sicer je to poslovni in politični model Slovenije, ki ga gledamo že trideset let, rezultati takega vladanja pa so nam tudi dobro znani.
Iniciativa za pravičen Piran |  13 .10. 2022 ob  22: 11
106
Naj nekoč Nedeljko, danes pa GGM razloži še zakaj je zgradil v Piranu ob svoji hiši letno kuhinjo, ki leži delno na občinski zemlji? A je pametnjakovič, kakršen je, morda pozabil vprašati geometre do kam sega njegova parcela? Sicer pa ni edini piranski črnograditelj. Naj maske padejo, mar ne, Dina Kolar, Davorin Pataros, Savo Radić, Tereza Janković in njim podobni...prav vse vas bomo razkrinkali.
Bujenabrigu |  13 .10. 2022 ob  21: 49
95
Naj bo kar doma v svoji rezidenci, razen da muti s svojimi podrepniki in ritoguzi je naredil luknjo Okolju. Navaden blefer in nakladac nima nobene kvalitete ne kot vodja ne kot clovek pa ce si da se dva Gasparja v ime je se vedno navaden Nedeljko
nylarazgotra |  13 .10. 2022 ob  21: 17
60
No, modele lahko pogleda ali pogledajo župani na splošno v Italiji. Tam župan zastopa čisto vse svoje krajane, pomaga če je to potrebno in aktivno sodeluje( v velikih mestih malo manj) z občani. Biti župan ne pomeni samo obleči belo srajco in kravato in delati po svoje. Občani bi morali zaupati svoji obcini, in ta delati za interes občine na sploh kot prostor in občanov. V obcinah se nebi smelo igrati skrivalnic.Če npr. v Piranu obstaja družina s problemom bivanja, župan bo obul soperge, šel osebno pogledati kako in kje ta družina živi, nato sprejel eno odločitev in pomagal. Čez dve uri, ko je to opravil pa lahko gre tudi na kosilo s predsednikom države v kravati in beli srajci. To občani pričakujejo od županov. Vse ostalo je lari-fari.
Šperjo |  13 .10. 2022 ob  20: 39
43
ma iz katera stripa so prišli jQuery112304255091467934373_1665686290323??