KAKŠNE SO CENE GORIVA NA OBALI: Kje so jih podražili in kje pocenili?

Koper

Od 1. oktobra dalje vlada ne regulira več cen naftnih derivatov na bencinskih črpalkah izven omrežja hitrih cest in avtocest, tako kot je to počela zadnjih nekaj let. To pomeni, da cene ponudniki določajo sami. Preverili smo, ali so se v dneh po liberalizaciji cene goriva na Obali spremenile, kje in za koliko.

OMV je dizelsko gorivo na svojih bencinskih črpalkah izven omrežja hitrih cest in avtocest na Obali podražil, a le za 0,002 centa, tako da je za liter zdaj potrebno odšteti 1,002 evra. Liter 95-oktanskega bencina ostaja pri natanko enem evru. Na OMV-jevi črpalki na Lazaretu pa tako bencin kot dizel staneta 1,009 evra na liter.

Ob avtocestah in hitrih cestah pa je na OMV-jevih črpalkah potrebno odšteti 1,029 evra za liter 95-oktanskega bencina in 1,019 za liter dizla, kažejo podatki portala goriva.si, kjer lahko spremljate spremembe cen na različnih bencinskih servisih po državi.

Na Petrolu boste za liter 95-oktanskega bencina odšteli manj kot doslej, in sicer 0,998 evra, za liter dizla pa 1,002 evra. Dizel so torej malenkost podražili, bencin pa pocenili.

Na samopostrežni Mercatorjevi črpalki Maxen pa liter bencina stane natanko en evro, liter dizla pa 1,002 evra. Prav toliko boste za liter dizla odšteli tudi na bencinski črpalki Shell na Serminu.

Vlada se je za liberalizacijo cen odločila na podlagi analize stanja na trgu naftnih derivatov. Ob ustreznih ukrepih in aktivnostih za povečanje konkurenčnosti na trgu naftnih derivatov bi lahko, kot ugotavlja, prišlo do vstopa novih diskontnih ponudnikov goriva, predvsem na parkirnih površinah trgovskih centrov. Prepričani so, da ob vstopu novih ponudnikov zaradi večje konkurence tako ne bi prišlo do dodatnega dviga marž in s tem dviga cen naftnih derivatov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  07 .10. 2020 ob  13: 04
važno je, da je Vizjak z delnicami zaslužil !!!!!