V IZOLI DRAŽJA TURISTIČNA TAKSA: Lokali bodo lahko obratovali do polnoči

Izola

Izolski občinski svetniki so v četrtek po skrajšanjem postopku sprejeli proračun, ki je skromnejši od preteklih. Predvideva 29,5 milijona evrov odhodkov, kolikor so v lanskem letu realizirali, in 720.000 evrov primanjkljaja. Podprli so podaljšanje časa obratovanja gostinskih lokalov do polnoči in povišali turistično takso na 2,5 evra na nočitev.

V letu 2022 je občina Izola načrtovala približno 33 milijonov evrov prihodkov in odhodkov, dejansko je ustvarila 29,2 milijona prihodkov in 28 milijonov odhodkov. Precej nižji od načrtovanih so bili kapitalski prihodki. Ustvarila je skoraj 1,9 milijona evrov proračunskega presežka, ob koncu leta pa je bila dolgoročno zadolžena za 9,9 milijona evrov, izhaja iz zaključnega računa za leto 2022, s katerim se je občinski svet seznanil.

Ob predstavitvi predloga letošnjega proračuna je župan Milan Bogatič povedal, da so zaradi preteklih podpisanih pogodb in že začetih naložb v letošnji proračun prenesli 7,2 milijona evrov predobremenitev, zaradi česar so morali tudi "kar klestiti odhodke".

Po Bogatičevih besedah se je zato "zgodilo tisto, kar je bilo najbolj neugodno za tiste, ki so najbolj ranljivi". Kot je dejal, so v proračunu ostale že začete naložbe, nekatere so morali razvleči v naslednje proračunsko obdobje, nekatere pa so morali tudi ustaviti, "ker nimamo tako globoke vreče."

Proračun za leto 2023 predvideva 9,2 milijona investicijskih odhodkov. Največji projekt je nadaljevanje obnove ribiškega pristanišča. Druga faza je vredna 3,6 milijona evrov, občina bo iz lastnih sredstev prispevala 1,5 milijona.

Milijon so namenili za komunalno opremljanje območja na Šaredu, kjer sicer občina zemljišča prodaja in opremljanje financira iz teh sredstev. Pol milijona bo občina Izola prispevala za projekt zagotavljanja pitne vode za slovensko Istro. 330.000 evrov bo namenila z načrtovanje obalnega pasu ob opuščeni cesti Koper-Izola.

Razprava je trajala več kot dve uri, na predlog, ki so ga pripravile strokovne službe, pa sta bili vloženi samo dve dopolnili. Svetniki so ju podprli, prerazporedili nekaj manj kot 13.000 evrov in tako preprečili znižanje občinskih prispevkov več društvom in galeriji Insula.

Na koncu so odlok o proračunu sprejeli soglasno.

Podprli so predlog o podaljšanju obratovalnega časa gostinskih lokalov z 22. ure na polnoč. Ob tem so opozorili, da bo še naprej treba po 22. uri utišati glasbo in poskrbeti za red in mir.

Turistično takso so povišali z 2 na 2,5 evra, kolikor znaša v občinah Ankaran in Piran.

V. d. poslovno-programske direktorice Centra za kulturo, šport in prireditve Branki Lipar so podaljšali mandat za največ eno leto.

Ob koncu je Bogatič v občinskem svetu napovedal, da bo danes podpisal odlok o zvišanju cen programov otroških vrtcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  24 .03. 2023 ob  19: 55
Popravek ! Vlada JJ je izpogajala 12 milijard evropskih sredstev !!
ManofSteel |  24 .03. 2023 ob  18: 24
-1
@Stiv Rivs prejšnja Janševa vlada je uredila sredstva za slabih 7 milijard € ! Trenutna vlada je uspela izvleč le 50 mio € ! In to bo tudi vse, ker so zamudili vse roke...Koprivec iz stranke SD NeDela ! Čestitam vsem 420 000 bedakom, ki so postavili top vlado na oblast. Upam, da boste zaradi vaše nespametne poteze najbolj utrpeli škodo !!! Gamad
Stiv Rivs |  24 .03. 2023 ob  12: 23
Kaj zdaj, Bogatič je spoznal, da ne bodo kos vsemu temu kar so obljubili ?
Kje je tehnološki park, kje so EU sredstva o katerih je imel pred volitvami polna usta ?
A tudi za njegovo(njihovo) nesposobnost je kriva prejšnja oblast ?
ManofSteel |  24 .03. 2023 ob  11: 24
Prišla je Sloboda, plešite...
ZigaZois |  24 .03. 2023 ob  09: 52
12
Da bi vsaj kaj naredili za tiste, ki se trudijo prinesti turistično takso v blagajno. Že najmanjši apartma je z 2. ležišči prinesel v juliju in avgustu slabih 250 € - po novem bo to 310 €. Če toliko prinese najmanjši apartma si lahko predstavljate koliko poberejo od vseh sobodajalcev in hotelov. Kaj dobijo sobodajalci nazaj za razvoj turizma?Prav nič! Še plačljive parkirne dovolilnice, ki ne bi bila vezana na registracijo avta ampak na nastanitveno enoto niso sposobni zrihtat. Ko turisti pripeljejo prtljago do nastanitve, ga redarji kaznujejo, ker se je upal peljati v mesto. Potem pride na nabasan parking, uspe parkirat in se 2 uri zabava s parkirnim avtomatom ki dela kot žmigavec na avtu. Ob tem se sprašujem: Kam gre ta turistična taxa? Samo za plače in nekaj izbrancev? Mogoče proračun občine, ki vlaga v infrastrukturo?
Manevrskega prostora za gostu polepšat bivanje v Izoli je dosti, če be le bilo kaj interesa do tega in ne samo pobiranje taxe.