"KAR JE DŽUBOKS ZA GLASBO, JE PESMOMAT ZA POEZIJO": Unikaten avtomat na Prešernovem trgu v Kopru

Koper

V okviru prireditve Dnevi knjige v Kopru bo od četrtka, 25. aprila, do petka, 26. aprila, na Prešernovem trgu predstavljen Pesmomat, unikaten avtomat za poezijo. Ta novost, ki omogoča nakup in predvajanje poezije na samem mestu za en evro, je zamisel Igorja Divjaka, urednika portala Vrabec Anarhist.

Pesmomat nudi poezijo več kot 50 slovenskih pesnic in pesnikov s trenutno zbirko 200 pesmi. Zunanjost avtomata je delo slikarke Mojce Fo, izdelal pa ga je izumitelj Jože Zajc. Med najbolj priljubljenimi avtorji so France Prešeren, Srečko Kosovel, Andrej Rozman Roza in Anja Golob.

"Kar je džuboks za glasbo, je Pesmomat za poezijo. Ideja je, da poezijo iz virtualnega sveta pripeljemo nazaj med ljudi na ulice," pravi Divjak. Zbirko nameravajo razširiti z prevodi v angleščino, nemščino in francoščino, da bo slovenska poezija dostopna tudi turistom.

Pesmomat ne obogati le kulturno ponudbo mesta, temveč tudi spodbuja dostopnost in razumevanje poezije v javnem prostoru.

Gostovanje pesniške mašine na Dnevih knjige v Kopru bodo omogočili Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, Zavod Trite in Knjigarna Libris. 

V četrtek, 25. aprila, bo Pesmomat na voljo med 12. in 16. uro, v petek, 26. aprila, pa med 10. in 18. uro

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija