KATERO NONO IMA OTROK RAJE? Po materini ali očetovi strani?

Trendi

Raziskave razkrivajo, da se v večini družin ena babica izkaže za bolj priljubljeno osebo v življenju otrok. Preverite, katera babica to pogosto postane.

Otrok, ki ima srečo odraščati ob starih starših, pridobi neprecenljive izkušnje in koristi. Prednosti, ki jih prinaša odraščanje ob starih starših, so izčrpno raziskane, vendar znanost kaže, da ima nona po materini strani pogosto pomembnejšo vlogo v otrokovem življenju kot nona po očetovi strani. Otrok običajno razvije tesnejšo čustveno vez z nono po materini strani in z njo preživi več časa, prejema več pozornosti ter tudi materialne podpore.

Študija, izvedena na univerzi v Michiganu, je pokazala, da je običajen vrstni red priljubljenosti pri otrocih naslednji: nona po materini strani, nono po materini strani, nona po očetovi strani, nono po očetovi strani. Seveda obstajajo izjeme, vendar je razlika v priljubljenosti morda povezana s starši in odnosom do none, pa tudi s tem, kdo skrbi za otroka. Nekateri menijo, da je ta razlika lahko posledica tudi zapletenih odnosov med taščo in snaho, kar lahko vpliva na odnos med stari starši in vnuki, poroča Yumama.

Če med taščo in snaho ni naklonjenosti, obstaja verjetnost, da bo tudi otrok manj povezan z nono po očetovi strani. Poleg tega študije prepoznavajo številne druge dejavnike, ki lahko vplivajo na odnose med otroki in stari starši, vključno z geografsko bližino, zaposlitvenim statusom starih staršev, njihovim zdravstvenim stanjem, ekonomskim položajem in osebnostjo.

Število vnukov, ki jih imajo stari starši, je še en dejavnik, ki vpliva na odnose z nonami in nonoti. Stari starši z več vnuki verjetno ne bodo mogli posvetiti dovolj pozornosti vsakemu od njih in se enakomerno vključiti v življenja vseh vnukov. Naklonjenost starih staršev po materini strani se začne že zgodaj, saj so none po materini strani pogosto prisotne ob porodu.

Prav tako obstaja večja verjetnost, da bo nona po materini strani pomagala po rojstvu otroka, kar utrdi vez med njo in vnukom. Stari starši, ki razvijejo zgodnjo povezanost z vnukom, bodo verjetneje vključeni v skrb za otroka in druge aktivnosti, povezane z vnukom. S tem bo vez med njimi močnejša in bolj dragocena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija