KDAJ BO KONEC IZGOVOROV ZA ONESNAŽEVANJE? Tokrat naj bi bilo krivo "intenzivno deževje"

Koper

Za eno največjih onesnaževanj Rižane naj bi bilo tokrat krivo "obilnejše deževje v zadnjem času", zaradi katerega je iz predora T8 pritekla tehnološka voda, ki ni bila prečiščena. V Mestni občini Koper napovedujejo sestanek z Ribiško družino, kjer naj bi dorekli rešitve za varovanje Rižane. Okoljska inšpekcija napoveduje ukrepanje. Se bo tokrat le premaknilo in bodo pristojni prenehali poslušati izgovore?

Ponovno onesnaženje reke Rižane so potrdili tudi na Mestni občini Koper (MOK). Kot pojasnjujejo v kabinetu župana Aleša Bržana, naj bi bil vzrok onesnažena tehnološka voda, ki je zaradi obilnejšega deževja pritekla iz predora T8. "Kot so nam sporočili iz podjetja Kolektor CPG, d. o. o., je vzrok onesnaženja voda, ki je zaradi obilnejšega deževja v zadnjem času pritekla iz predora T8. Vsa tehnološka voda s strani T8 Divača namreč priteče na stran predora T8 Koper, brez možnosti vmesnega čiščenja." 

Tako naj bi izvajalec del vodstvu občine zagotovil, da pritoke vode iz predora na gradbišče vsakodnevno čisti z maksimalno kapaciteto čistilnih naprav, "a so žal količine vode v določenih trenutkih tako velike, da jih po predpisani tehnologiji ni mogoče prečistiti do konca. Posledica tega je bila voda s povečano motnostjo v namakalnih kanalih do reke Rižane," še dodajajo. Po zagotovilih MOK analize niso pokazale kemičnega onesnaženja.

O onesnaženju reke Rižane je bil s strani koprske občine obveščen tudi Rižanski vodovod. "Po dostopnih informacijah so analize pokazale, da ni kemične onesnaženosti, razen motnosti, ki je posledica del na gradbišču drugega tira," potrjujejo na Rižanskem vodovodu.

Ob tem zagotavljajo, da se pitna voda, ki gre iz vodarne v Cepkih, redno prečiščuje in vzorči, hkrati pa da se redno preverja njeno zdravstveno ustreznost. "Voda, ki priteče na pipe naših odjemalcev je zdrava in neoporečna," dodajajo. 

Na očitke Ribiške družine Koper, da je odnos lokalnih oblasti do vodotokov, predvsem do reke Rižane, "katastrofalen in sramoten" ter da niso za rešitev onesnaževanja ob gradnji drugega tira naredili ničesar, pa na MOK odgovarjajo, da občina skupaj s krajevnimi skupnostmi in izvajalcem del išče rešitve.

"MOK je vsak dan v stiku tako s krajevnimi skupnostmi in posamezniki kot tudi izvajalcem del. Skupaj iščemo primerne rešitve, da bi bilo negativnih vplivov na okolje med gradnjo čim manj. V prihodnjih dneh se bomo sešli tudi z ribiško družino in poskušali skupaj najti ustrezno rešitev za varovanje reke Rižane," poudarjajo.

Vprašanja smo naslovili tudi na Inšpekcijo za okolje Območne enote Koper, kjer so potrdili, da jim je informacijo o onesnaženju Rižane posredoval Regijski center za obveščanje o nevarnostih in nesrečah v soboto, 9. decembra; ob tem zagotavljajo, da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

"Naloga inšpektorjev je, da izvedejo inšpekcijski nadzor pri zavezancu, za katerega obstaja utemeljen sum, da je povzročil prekomerno obremenjevanje okolja. Tudi v zvezi z nedavnim onesnaženjem bo inšpekcija za okolje ukrepala v skladu z zakonodajo."

Inšpekcija za okolje je v začetku leta prejela več prijav v zvezi z onesnaženjem reke Rižane, ki naj bi izhajala iz gradbišča tunela 8 2TDK. "V zvezi z ravnanjem družbe 2TDK inšpekcija za okolje izvaja nadzor nad ravnanjem zavezanke v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja. V zadnjih dveh letih je bilo uvedenih več inšpekcijskih postopkov. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti pri odvajanju odpadne vode z gradbišč tunelov T8 in T2 je bilo izrečenih več ukrepov. In sicer sta bili izdani dve odločbi in več opozoril na zapisnik," poudarjajo.

Družba 2TDK je v skladu z inšpekcijsko odločbo zgradila sekundarni čistilni napravi za čiščenje odpadne tehnološke vode, ki nastaja na gradbišču portala tunela T8 Koper in na gradbišču portala T2 Koper. Čistilni napravi naj bi prečistili vso odpadno vodo, "z visoko vrednostjo pH in suspendiranih delcev, ki nastaja pri izkopu tunelov kot tehnološka voda kot posledica izpiranja gradbenih ostankov in flišne kamenine". Vendar pa se je v nekaterih primerih izkazalo, da so bil vzrok onesnaženja tudi "izredni dogodki, kot je nepričakovan vdor zaledne vode". Kot so potrdili na okoljski inšpekciji, nekateri postopki še niso zaključeni.  

Za pojasnila smo se obrnili tudi na vodnogospodarsko podjetje VGP Drava Ptuj, ki je po zakonu pristojno za izvedbo interventnih ukrepov v primerih izrednih dogodkov oziroma nesreč v okolju ter za varstvo pred nenadnim onesnaženjem Rižane. Še vedno pa čakamo tudi na odgovore 2TDK. Objavili jih bomo takoj po prejemu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stiv Rivs |  13 .12. 2023 ob  10: 18
-1
Ribe so se dogovorile z naravovarstveniki in izvedle skupinski samomor.
vseved |  13 .12. 2023 ob  08: 51
Ti kvazi okoljevarstniki samo mešajo govna.Vsakemu je jasno, da pri tako velikem projektu kot je gradnja drugega tira ni mogoče ujeti vsakega prahca , vsakega kamnčka,...