KDO JE DOLŽAN POČISTITI ODLAGALIŠČA V DOLINI DRAGONJE? Črne pike na zavarovanem območju Nature 2000 (FOTO, VIDEO)

Koper

Dolina reke Dragonje je krajinski park in reka Dragonja je edina v Sloveniji, ki je naravno ohranjena takšna, kot jo je naredila narava, vse do izliva v morje. Krajinski park spada pod Naturo 2000, projekt Evropske unije, s katerim so države v naravi označile območja, ki so zdaj dodatno zavarovana. Pred dnevi smo poročali o domačinu, ki je v reki Dragonji s šamponom pral avtomobil. Tokrat nas je bralka opozorila na zapuščeno smetišče železja.

Foto: Bralka

"Danes sem se sprehajala po koprskem zaledju in ob spuščanju v dolino proti reki Dragonji tik ob poti zagledala ta prizor. Res žalostno, da ljudje uničujejo naravo in gozdove. Glede znamke avtomobila je to že leta in leta v gozdu. Ne samo trije avtomobili, tudi hladilnik, avtomobilske gume in kup železja," je zapisala bralka ob fotografijah.

Za pojasnila, kaj lahko naredijo občani, ko naletijo na takšna zapuščena odlagališča, smo se obrnili na inšpektorat za naravne vire in prostor, kjer poudarjajo, da občani lahko kadarkoli anonimno oddajo prijavo na elektronski naslov gp.irsnvp@gov.si ali preko spletne strani e-uprava. Nadzor nad smetenjem ima tudi policija in občinsko redarstvo, mogoče je prijaviti tudi njim.

"V primeru odpadkov, ki so odvrženi in puščeni v okolju je potrebno ločiti situacije, ko je povzročitelj znan, ko povzročitelj ni znan, ko so odpadki odloženi na zemljišču v lasti države, ko so odpadki odloženi na zemljišču v lasti občine, ter ali gre za komunalne ali ostale odpadke ... Če policija ali inšpekcija odkrije povzročitelja odvrženih ali puščenih odpadkov, imata občina ali država pravico in dolžnost od njega izterjati vračilo stroškov," dodajajo.

Pred dnevi smo poročali o vozniku, doma iz okolice Kopra, ki je v dolini Dragonje avtomobil zapeljal v reko in ga opral s šamponom. Pri tem ga je očitno nekdo zalotil, ki ga je fotografiral. Fotografija je hitro zaokrožila po družbenih omrežjih in prišla tudi do koprskih policistov, ki so moškega izsledili.

Pilotno območje Istra pod Naturo 2000 obsega gričevnato območje z ozkimi rečnimi dolinami in grapami, reka Dragonja pa je osrednja vodna žila, ki poplavlja okoliška zemljišča na celotnem območju. Ta reka pomembno oblikuje floro in favno, ki sta zaradi zaraščanja travnikov, intenzivnega kmetijstva, novonastalih vinogradov, zaraščanja kalov in vnosa rib vanje ocenjeni kot neugodni.

Dokler so tu živeli ljudje, so naredili zidove, poti in stopnice, na reki je bilo veliko mlinov. Ko so se odselili, je polja in sezidane stvari prerastel gozd, območje je postalo divjina.

Primorski koščak in progasti gož. Foto: Arhiv projekta LIFE-IP NATURA.SI 

V dolini Dragonje najdemo nekatere redke cvetice, kot je orhideja muholiko mačje uho, pa roži opičja kukavica in vrtna vetrnica. Tu živita dve samonikli vrsti rib, beli klen in grba, občasno je opaziti raka primorskega koščaka. Tukaj je življenjski prostor ene največjih in nestrupenih kač, progastega goža, ki spada med kritično ogrožene vrste. In še bi lahko naštevali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  19 .04. 2024 ob  16: 34
Ena sama velika sramota in žalost! In potem se ljudje čudijo zakaj se nam narava maščuje. No to je eden od razlogov.