KDO SO ŽUPANSKI KANDIDATI GIBANJA SVOBODA V ISTRSKIH OBČINAH? Za Piran in Ankaran kandidatki, v Kopru in Izoli kandidata (VIDEO)

Koper

Zbor članstva Gibanja Svoboda v slovenski Istri je v četrtek potrdil kandidate za lokalne volitve, so povedali na današnji novinarski konferenci v Kopru. V Kopru bodo podprli zdajšnjega župana Aleša Bržana, ki bo sicer nastopil kot predstavnik svoje liste LAB. V Ankaranu predlagajo Bredo Krašna, v Izoli Milana Bogatiča in v Piranu Manuelo Rojec.

Predsednik Gibanja Svoboda in premier Robert Golob je povedal, da bodo na lokalnih volitvah imeli 52 županskih kandidatov, skupaj pa jih bodo podprli 114. Kot je dejal, se bodo osredotočili na mestne občine in občine, kjer so bili na državnozborskih volitvah najuspešnejši. Glede podpore Bržanu po njegovih besedah ni bilo resnih dvomov, so pa spoštovali demokratični proces znotraj stranke.

Tako Golob kot Bržan sta povedala, da so se za sodelovanje odločili, ker delijo skupne vrednote. Koprski župan je dejal, da je na parlamentarnih volitvah podprl Gibanje Svoboda, ker je obljubljalo reševanje zagat s cestami, železnico in vodo. Veseli ga, da je največja vladna stranka pristala na sodelovanje z manjšo lokalno stranko. S tem se po njegovih besedah ponuja zgodovinska priložnost ne samo za sodelovanje, ampak partnerstvo med državo in občino Koper.

Predsednik vlade je poudaril, da občine, ne glede na velikost, ne morejo same reševati problemov, kot je oskrba z vodo. Obljubil je, da bo vlada pomagala in našla rešitev v letu ali dveh. Osebno ne podpira megalomanskih projektov, za katere bi potrebovali najmanj pet let, ampak v krajšem času uresničljive rešitve.

Po Golobovih besedah lahko županski kandidati Svobode ponudijo tisto, česar nihče drugi ne more, in to je tesno sodelovanje z državo. Dodal je sicer, da Svoboda ne bo uzurpirala vse oblasti in bo sodelovala tudi z drugimi.

V Ankaranu bo za Svobodo kandidirala Breda Krašna, ki jo je Golob označil za znano borko za pravice najšibkejših. Županski kandidat Svobode v Izoli je Milan Bogatič, zdaj upokojenec, pred tem pa med drugim direktor Carinskega urada Koper. Kandidatka za županjo Pirana je Manuela Rojec, zdaj podžupanja, izvoljena v občinski svet kot predstavnica italijanske narodne skupnosti.

V mestni občini Koper so sicer doslej kandidature za županski položaj napovedali še nekdanji župan Boris Popovič, občinski svetnik Peter Bolčič, predstavnica SD Jadranka Šturm Kocjan, predstavnik SDS Igor Colja in glasbenik Patrik Greblo.

Da bo na volitvah podprla aktualnega koprskega župana Bržana, je danes sporočila tudi stranka Oljka. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je lokalni odbor Oljke Koper ocenil sedanji mandat župana in občinskega sveta kot izjemno uspešen in "verjamemo v uspešno zgodbo tudi v prihodnje".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  17 .10. 2022 ob  15: 57
Nič ne bo. Spet bodo obljubili nove vodne vire in naredili ne bodo nič. Zato jih tudi ne bom volil.
Fošina |  14 .10. 2022 ob  16: 39
Super, zdaj pa ne bo nobenih izgovorov več, da država ni hotela nečesa naredit. Ko so predsednik vlade, dve poslanki in župan vsi Primorci, vsi ista stranka, potem bodo pa skoraj morali nekaj skvačkati skupaj. :)